Magyar diákok és kutatók kockázatban: Uniós programok finanszírozása a tét

A magyar modellváltó egyetemek számára az idő egyre fogy, mivel 18 intézmény esetében három hónap múlva lejár az Erasmus és a Horizont programok finanszírozási szerződése. Amennyiben az Európai Bizottság és a magyar kormány között nem születik megállapodás, a diákok és kutatók kieshetnek a programokból. Ezenkívül a jogállamisági eljárásban befagyasztott 6,3 milliárd euró ügyében sem történt előrelépés, így Magyarország jelentős uniós forrásoktól eshet el.

Az elmúlt hónapokban sem a jogállamisági eljárásban, sem az Erasmus-programról szóló tárgyalásokon nem történt lényeges előrelépés. A brüsszeli források szerint különösen sürgős lenne megoldást találni az Erasmus+ és a Horizont Európa programok finanszírozására, mivel az érintett 21 magyar egyetemből 18-nak júliusban lejár a szerződése.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter januárban elismerte a tárgyalások megrekedését, azóta azonban sem ő, sem Bóka János EU-ügyi miniszter nem számolt be fejleményekről. Brüsszelben is megerősítették, hogy a magyar kormány eddig nem küldött jelzést a problémák megoldásáról, és nem kérte a befagyasztott pénzek feloldását.

Az Erasmus-program finanszírozásának megoldásához az Európai Bizottság által összeférhetetlennek tartott közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumairól kellene egyezségre jutni. A kuratóriumi tagok kiválasztásának folyamata a leginkább vitatott pont.

A jogállamisági eljárásban befagyasztott 6,3 milliárd euró kohéziós alapok feloldásához többek között a közbeszerzések átláthatóságában, a korrupció elleni küzdelemben és a büntetőeljárások folytatásában kellene eredményeket elérni.

Bóka János EU-ügyi miniszter márciusban csak annyit mondott, hogy az egyeztetések „eltérő előrehaladottsági fázisban vannak”. A magyar kormány korábban kompromisszumkészséget mutatott az igazságügyi reformok terén, ami lehetővé tette, hogy az Európai Bizottság tavaly 10 milliárd eurót feloldjon Magyarország számára.

Az Európai Unió korábban a Magyarországnak szánt 31 milliárd eurós keretet blokkolta, amelyből a Covid utáni helyreállítási alap 10 milliárd eurójának felszabadításához 27 szupermérföldkövet kell teljesíteni. Ebből az összegből eddig csak 920 millió eurót kaptunk meg, ami a RePowerEU-fejezet támogatásainak 20 százalékos előlege volt.

A maradék pénzhez az alapjogi chartának megfelelő horizontális feljogosító feltételeket kell teljesíteni. A Bizottság nemrég 2,2 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre, amelyet az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén tett előrelépésekhez kötöttek.

Jelenleg a maradék 21,9 milliárd euró van blokkolva, ebből 6,3 milliárdot a jogállamisági eljárás tesz ki.

Ezzel párhuzamosan, az Európai Bizottság bejelentette, hogy az MVM egyik leánycége, az MVM Mobiliti Kft. sikeresen nyert uniós támogatást elektromos töltők kiépítésére. A projekt, amely 80 db 150 kW-os elektromos töltőállomás létesítését célozza 20 helyszínen az országban, 3 millió euró összegű finanszírozást kapott az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében. Ez a fejlesztés hozzájárulhat az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséhez és elősegítheti a zöld megállapodásban foglalt célkitűzések teljesítését.