Az Orbán-kormány a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert az Egyesült Arab Emírségekkel (UAE) kötendő gazdasági együttműködési megállapodás véglegesítésére – vette észre a Népszava. A megállapodásról szóló tervezet alapján a kabinet egyetért a gazdasági együttműködés szövegével és kezdeményezi a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A lap szerint ez egy gyakorlatilag felmondhatatlan, 15 évre szóló megállapodást jelentene, amelyet a jelenlegi kormányzat kezdeményezett.

A tervezet alapján az emírségekkel kötendő szerződést hat hónapos határidővel lehetne felmondani, de ez nem érintené a már megkezdett projekteket, kötelezettségvállalásokat és szerződéseket. Az Orbán-kormány ezzel a megállapodással több százmilliárd forintos gazdasági együttműködésbe kezdhet az Egyesült Arab Emírségekkel, beleértve közlekedési beruházásokat és ingatlanfejlesztéseket.

Az Emírségek vállalnák a projekt során megvalósított ingatlanfejlesztések értékesítését 5 százalékos adókulccsal. Ezen kívül a tervezet tartalmazza a vasúti pálya befedésének lehetőségét, hogy felette egy park legyen kialakítható.

A projekt kiemelt állami beruházásként van nyilvánítva, kikerülve az általános építési szabályok alól.

A Frisshírek is beszámolt arról, hogy a gigaberuházást irányító Mohamed Alabbar magyarországi cégét Garancsi István, Orbán Viktor „kötélbarátjának” egyik bizalmi embere vezetheti.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán