A szerda éjjeli Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozással módosítja a honvédségi törvény egy fontos passzusát: azt, hogy ki viselhet egyenruhát és azon milyen rendfokozat, illetve egyéb megkülönböztető jelzés szerepelhet. A törvény ezt elég részletesen szabályozza, az aktív honvédek viselnek, a nyugállományúak viselhetnek, a tartalékosok viselhetnek a rendelkezésre állás időszakában, a rendvédelmi állomány tagja akkor, ha a Honvédség érdekében végeznek tevékenységet stb. – adta hírül a 444.hu

A rendelet így szól:

az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt

lehetővé teszi, hogy bárki katonai egyenruhában mászkáljon, akinek erre a honvédelmi miniszter, jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf engedélyt ad.

a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) egyedi döntésében meghatározott személy is viselhet a Magyar Honvédségnél rendszeresített egyenruhát, illetve az egyenruhán elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket.

A szerencsések, akiket a miniszter erre feljogosít, az egyenruhát és az azon elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket ingyenesen kapják meg arra az időszakra, amíg a miniszteri engedély szól.

Kiemelt fotó: Magyar Honvédség/Facebook