Garancsi István egyik fontos embere irányíthatja a beruházó Mohamed Alabbar magyarországi cégét. A hvg360 írása szerint számos más fejlemény is alátámasztani látszik, hogy a kormányzati megbízásokkal eddig is bőségesen ellátott gazdasági szereplők ebből a projektből is hasznot húzhatnak.

Miközben a rákosrendezői pályaudvarra tervezett hatalmas ingatlanberuházásról bő egy hónapja lehetett először hallani, nagyon úgy fest, hogy az érintettek már 2023 elején elkezdték a felkészülést a projektre. Ennek egyik egyértelmű bizonyítéka, hogy a beruházó Mohamed Alabbar már tavaly február 8-án megalapította az Eagle Hills Hungary Zrt.-t – derítette ki a gazdasági portál.

A cégalapító nem más, mint a rákosrendezői beruházás hivatkozási alapjául szolgáló, 3 milliárd dolláros költségvetéssel tervezett új belgrádi negyed megálmodója, nem mellesleg pedig a világ legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát is neki köszönheti a világ.

Az 5 millió forintos jegyzett tőkével alapított Eagle Hills Hungary Zrt.-vezetésével azt a Tenk Anikó Erzsébetet bízták meg, aki az utóbbi időben a NER-közeli Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégeknél fordult meg eddig – írja a hvg360 a cégadatok alapján. Tenk Anikó márciusban vette át az Eagle Hills Hungary vezetését, de korábban a Garancsi érdekeltségébe tartozó Garinvest Zrt. cégjegyzésre jogosult vezetője lett.

Garancsi amellett, hogy például a Fehérvár FC egyik tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök barátja is. A Market Építő Zrt.-vel több beruházást is elnyert már, például egy 35 méteres zászlórudat Mészáros Lőrinc cégével együtt állíthat fel a Citadellára, a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől 3,2 milliárdos hotelépítési megbízást nyert, de Debrecenhez hasonlóan az iváncsai akkumulátorgyár épületeit is ő húzza fel.

Mohamed Alabbar itthoni képviseletét emellett az a TENK ügyvédi iroda látja el, amelynek Tenk Zoltán a vezetője. Az ügyvédi iroda és az Eagle Hills Hungary is ugyanabban a Csörsz utcai irodaházban működik, a lap szerint cégadatok és az azonos cím alapján arra lehet következtetni, hogy Tenk Zoltán és Tenk Anikó házastársak.

A hvg360 cikke még hozzáteszi, hogy az Eagle Hills Hungary a Tiborcz István cégbirodalmába tartozó Gránit Bankban nyitotta eddigi két bankszámláját.

A Frisshírek is beszámolt arról, hogy Rákosrendező vasúti megálló helyére „Mini Dubai” épülhet. A beruházás legalább ötmilliárd dollárból, vagyis átszámolva körülbelül 1750 milliárd forintból valósulna meg.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László