A hírről a Politico című honlap számolt be. A portál azzal indította a cikkét, hogy van egy magyar mondás, amit akkor használnak, ha nem mennek jól a dolgok, miszerint „a béka segge alatt vannak”.

A cikk szerint a békát meg a seggét lehet most emlegetni Magyarországgal, pontosabban Orbán Viktorral kapcsolatban, amennyiben megpróbálja blokkolni az ukrajnai finanszírozási programot. A Policito szerint „nem elképzelhetetlen” Magyarország kirúgása az uniós szavazási folyamatból, ha „veszélyezteti az egyébként uniós tagjelölt Ukrajna biztonságát”.
A Politico ezután tovább fejtegeti a békasegges mondást, minthogy egy uniós tisztviselő szerint ez nagyjából összefoglalja, hol tart most a bizalom Orbán és a többi uniós vezető között. A lap azt írja, öt európai tisztviselő és diplomata szerint készen állnak arra, hogy „lépéseket tegyenek Magyarország ellen”.

Orbán Viktor decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt EU-s támogatást, a Politico szerint „ezzel is jelezve, hogy Putyint támogatja”. Orbán azt mondta, csak akkor hajlandó feloldani a vétóját, ha az Európai Unió feloldja a Magyarországnak járó, de befagyasztott uniós pénzeket.

A Politico megjegyzi, Steven Van Hecke, a KU Leuven európaipolitika-professzora azt mondta, „egyértelmű, hogy az állam- és kormányfőknek elegük van Orbánból, és itt az ideje, hogy Orbán felismerje, hogy a 7. cikk fenyegetése valós”.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala