A GKI számításai szerint egy átlagos autósnak évi 40 ezer forintjába kerülhet az üzemanyagokat sújtó magasabb jövedéki adó, számolt be az RTL Híradó. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója elmondta, természetesen annál még nagyobb ez az arány, aki többet használja az autóját.

Aki kevesebbet, annál kicsit kisebb, de átlagosan egy magyar háztartás ennyivel járul hozzá a költségvetés kiadásaihoz többletként

– mondta a GKI vezetője.

Egy liter benzin ára már 153 forint jövedéki adót és 129 forint áfát tartalmaz. Összességében 41 forinttal több adót tavaly év végéhez képest.

A tankolókra így nagyobb teher hárul, mint néhány más uniós tagállamban, például Romániában, Lengyelországban vagy Bulgáriában.

A benzinnél 3-4, gázolaj esetében 5-6 tagországot is megelőz a nettó jövedéki adó mértéke

– hívta fel a figyelmet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A miniszterelnök korábban azt mondta, az adóról a pénzügyminiszter döntött. Majdnem kétszer olyan mértékben emelték a jövedéki adót, mint amennyit az uniós minimumszint indokolt. Ráadásul ezt Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa terheli. És még a különadókat is az autósokra háríthatják a kutasok.

A hétfői áremelés után csak Szlovákiában maradt drágább a benzin, mint Magyarországon. Romániában már literenként 70, Szlovéniában és Horvátországban pedig 50 forinttal olcsóbb.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László