Az osztrák Die Presse írt arról egy cikkben, hogy a magyar kormány komolyan elgondolkozott a huxiton, mint egy lehetséges forgatókönyvön- olvasható az Index oldalán

Az osztrák lap emlékeztetett arra, hogy hétfőn a miniszterelnököt meglátogatta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aminek az előzménye egy múlt heti levél volt. A lap szerint az uniós politikus arról próbálhatta meggyőzni Orbán Viktort, hogy ne blokkolja az Ukrajnával kapcsolatos unió döntéseket.

A Die Presse arról írt, hogy a tárgyalásnak nem sok kézzelfogható eredménye lesz. Ők úgy látják, hogy Orbán Viktor várhatóan az eddigieknél is jobban ki fogja élezni a konfliktust Brüsszellel, mivel nem valószínű, hogy az unió feloldja a Magyarországnak járó forrásokat. Ezzel kapcsolatban hivatkoztak a VSquare értesülésére is, amely a napokban közölte, hogy

A FIDESZ EGY TITKOS FELMÉRÉSEN MÁR „MEGSZONDÁZTATTA” A PÁRTTAGOKAT ARRÓL, HOGY MIT SZÓLNÁNAK, HA MAGYARORSZÁGON JÖVŐRE SZAVAZÁS LENNE A HUXITRÓL. 

A kérdés lényege az volt, hogy ha Magyarország nem kapja meg az unió által blokkolt forrásokat a következő hónapokban, akkor elfogadhatónak tartanák-e azt, ha 2024. június 9-én (vagyis az EP-választások és az önkormányzati választások napján) egyben népszavazást tartanának arról is, hogy Magyarország kilépjen-e az EU-ból. 

A Die Presse szerint a Fidesznek ez a felmérése kettős célt szolgálhatott: egyrészt nyomást gyakorolhatnak ezzel az unióra annak érdekében, hogy megkapják a forrásokat, másrészt pedig segítheti a párt szavazóinak mozgósítását is. 

Die Presse kitért arra is, hogy a jelek szerint nem sok kézzelfogható eredménye volt Orbán Viktor és Charles Michel hétfői találkozójának.

A lap szerint a megbeszélés mintegy két órán át tartott, ehhez képest egy uniós tisztviselő utána mindössze annyit nyilatkozott nekik, hogy „fontos” tárgyalásra került sor – ami virágnyelven azt jelentheti, hogy nem jutottak közelebb a felek ahhoz, hogy rendezzék a konfliktusukat.

Jelzésértékű lehet az is, hogy Charles Michel végül nem tartott sajtótájékoztatót a megbeszélés után, és egyik fél sem nyilvánult meg túl bőbeszédűen. Michel mindössze annyit írt a Twitteren, hogy fontos „az EU egysége”, ebben rejlik az erejük, és ennek érdekében állandóan lépéseket kell tenni.

In Budapest for consultations in preparation of the European Council with ???????? Prime Minister @PM_ViktorOrban.

EU unity requires constant effort and it’s our main strength. pic.twitter.com/JSY9UGI05q

— Charles Michel (@CharlesMichel) November 27, 2023