2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Ukrajna mindent megtesz az EU-tagságért

frisshirek.hu | 2023. november 25. - 12:00
Ukrajna mindent megtesz az EU-tagságért

Még a Magyarország által kifogásolt nyelvhasználati törvényen is hajlandó csiszolni.

Kihúzhatja a magyar–ukrán diplomáciai feszültség méregfogát az az ukrán törvényjavaslat, amely mégis megőrizné a kárpátaljai magyarok – és az ország más, az EU-ban hivatalos nyelveket beszélő kisebbségek – anyanyelvi iskolai oktatását – írja a Telex.

A helyi kisebbségek képviselőinek pénteken mutatta be az ukrán kormányfő a javaslatot, amely hamarosan a parlament elé kerül, és még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják. 

A Denisz Smihal ukrán miniszterelnök által bemutatott tervezet lényegében kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek az Orbán-kormány szerint ellehetetlenítik a kárpátaljai magyar közösség anyanyelven való tanulásának, sőt, általában az anyanyelv használatának a jogát.

Azért fontos, hogy az EU-csúcs előtt sikerüljön elfogadni a törvényt, mert ott döntenek arról, hogy a tagjelölt Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat, amelyeknek leghangosabb ellenzője Magyarország, elsősorban épp a kisebbségek helyzetét kifogásolva.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnöke szerint a tervezett módosításokkal a kisebbségi nyelvhasználat megfelelő biztosítékokat kap. A kisebbségi törvény várható elfogadása után fél éven belül ahhoz kell igazítani minden vonatkozó törvényt, rendeletet. Így tehát nem lép életbe a főként a magyar kormány által kifogásolt törvény, amely fokozatosan növelte volna az ukrán nyelvű órák számát a nemzetiségi iskolákban.

A szabályozás felmenő rendszerben jövő szeptembertől lépett volna életbe: eszerint a négy alsó osztályban folyhatott volna csak teljes egészében az adott térségben élő nemzetiség nyelvén az oktatás a nemzetiségi iskolában, míg az 5–9. osztály között a tanórák 20-40 százaléka kellett volna, hogy ukránul legyen, 9–12. osztályban pedig már 60 százalékuk. Mindez a pénteken bemutatott módosítások alapján érvényét veszti, teljes egészében maradhat érettségiig magyar nyelven az oktatás Kárpátalja mind a 71 magyar iskolájában.

A kijevi parlament elé kerülő módosítás tesz még egy korábban is javasolt kitételt: eszerint mindez azokra az ukrajnai nemzetiségi kisebbségekre vonatkozik, amelyek az EU valamely hivatalos nyelvét beszélik. Nem érvényes tehát az orosz nyelvre, amelynek visszaszorítása volt a szabályozás célja 2014, de különösen 2022. február 24. óta.

Ennek alapján akár javulhatna is a magyar–ukrán viszony, bár bizonyára más akadálya is lehet annak, hogy az Orbán-kormány támogassa Ukrajna EU-s közeledését.

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij