A főváros 150. születésnapja alkalmából állították össze a Budapest Bejáró elnevezésű helytörténeti sétaprojektet, amely változatos útvonalakkal, szabadidős lehetőségekkel várja a fővárost felfedezni vágyó közönséget. A program célja a fővárosi épített örökség és a helytörténeti érdekességek feltárása, bemutatása a város lakói számára. 


A projekt új nézőpontból, egyes városrészeket sétaútvonalakba illeszthető, kulturális-építészeti örökségi pontok kijelölésén keresztül szeretné megmutatni a budapestieknek a fővárost egyesítésének 150. évfordulója alkalmából. Olyan helyekre irányítja a figyelmet, amelyekről nem mindenki tud, vagy ahol sokszor megfordulunk, de elsiklik a figyelmünk az ottani érdekességek felett.


A séták kezdőpontja egy-egy fontos helyszín, közlekedési csomópont, amelyet a BKK és JCDecaux biztosít a sétálóknak. Az állomásokat a Magyar Sétaszövetség tagjai közösen, saját szakmai tapasztalataikra és városismeretükre építve választották ki.


A tematikus sétákon királyok és sztárok, szerelmek és pletykák nyomába lehet eredni Pesten és Budán, az Állati jó sétán Budapest állatszobrait lehet megkeresni, meg lehet ismerkedni a fővárosi kortárs épületekkel és szobrokkal a Budapest ma túrán, de a főváros közlekedése, megszentelt helyei vagy a Duna érdekességei is külön sétákon bejárhatók.


A programok távjai között van 1,5 vagy akár 7 kilométeres is, átlagosan egy-két óra alatt végigjárhatók. 
A budapesti kirándulást a látvány és az új helyszínek mellett a Budapest Bejáró feladványfüzet teszi még érdekesebbé. Ez letölthető a budapestbejaro.hu oldalról, de a játék bázispontjainak számító BKK Ügyfélközpontokban is átvehető. A nyomtatott füzetben a rejtvény megértéséhez és több esetben magához a megoldáshoz is egyszerű grafikai anyagok, ábrák, rajzok, skiccek tartoznak. A megfejtés egy szó vagy szám, amely a gyűjtőponthoz tartozó játék megoldásához szükséges.

Aki végigjárja mind a húsz bázispontot, és kitöltve visszaküldi a füzetet, élményprogramokon vehet részt. Ezek között van FŐTÁV-kéménylátogatás Óbudán, a gellérthegyi és Erzsébet hídi távhőakna megtekintése, tematikus látogatás a BKM Múzeumában és az újrahasználati központban Rákospalotán, a szennyvíztisztító-telep bejárása, valamint egy vezetett séta a Margitszigeten a legikonikusabb fák és helyszínek felkeresésével.