A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, régen többfunkciós helyiség volt: nemcsak mosakodtak benne, hanem húst szárítottak, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt. A gyógyítás helyszíne is ez volt: a sámánok esetében a sötét szauna hozzájárult a misztikus hangulat kialakításához, ezáltal rituális helyszín is lett: szentivánéjkor a nyárfa és más növények illatában egy öreg anyó varázslatokat mormolt el az eladósorban lévő lányok kelendőségének növelésére. De mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekre is ez volt az ideális terep, az idősebb finnek még ma is elmondhatják magukról, hogy szaunában születtek.

Bár a szauna az északi népek találmánya, nálunk is népszerű, hiszen nemcsak átmelegít és méregtelenít, de még fogyaszt is. Hosszan lehetne sorolni a pozitív hatásait, amik a téli hidegben esnek a legjobban, ezért is időzítik mindig az őszi napéjegyenlőség utánra a szezonnyitót, amikor már egyre nagyobb falatot harapnak ki a napból a sötét és hűvös éjszakák. 

Az ország minden részéből több mint 40 fürdő csatlakozott a Szaunázók hétvégéjéhez, amikor egységes tematikus szaunaprogram zajlik: ugyanaz a zene szól, ugyanazt az illatot használják, és ugyanazt a koreográfiát adják elő a szaunamesterek.

A Hivatalos Szezonnyitó Szaunaprogram délután 4 órakor van, de a legtöbb helyen különböző időpontokban más és más felöntést alkalmaznak. Mi a Széchenyi Gyógyürdőbe látogattunk el, amely Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, ahol 21 nyitott és fedett medence, valamint 10 szauna található. A benti részhez vezető két lépcsősor alatt két óriási, 80-100 fokra felfűtött finn szauna várt. Emellett vannak még három gőzkabinok, 50-55 fokos aromaszauna és fényszauna, de ezek mind alacsonyabb hőmérsékletűek, és a különleges ceremónia nem itt folyt, úgyhogy ezekbe csak bekukkantottunk.

A következő volt a menü:

  • 14:20 Lemon Spicy Spring
  • 15:10 Salty Ocean Summer
  • 16:00 Official Season Opening Program
  • 16:50 Autumn Honey Experience
  • 17:40 Winter Icy Magic

Nem kell nagy angoltudás, hogy megértsük az elnevezéseket, de hogy mit rejtenek ezek a nevek, csak a helyszínen derült ki. Az első egy citrusos felöntés volt, amikor a szauna melegét adó felforrósodott kövekre citromos illóolajat locsoltak, ami szó szerint gőzerővel támadta a pórusainkat. Kis pihenő után jött a sós változat, ami a tengervizet idézte fel, amikor megmártózás után a szád körül (de sokszor benne is) érzed az utánozhatatlan ízt. A mézes program azért különösen kellemes, mivel a felöntéssel az egész szaunát egy nagy inhalátorrá változtatják, ami nemcsak a bőrnek tesz jót, hanem megnyugtatja a légutakat, és nedvesen tartja a nyálkahártyákat is. Vagyis mintha egy nagy bödön mézbe csobbannál, még Micimackó is megirigyelhetné. Amit viszont a jeges mágia varázsigéje takart, az minden képzeletünket felülmúlta. A szaunamester a helyiségbe jégkockákat szórt, amiket a felhevült testünkre helyezhettünk, hogy saját testhőnk olvassza fel őket, kis jeges patakokat indítva köldöktavunk irányába.

A Széchenyi fürdő méretéből és népszerűségéből adódik, hogy rengeteg a fel-alá mászkáló, bámészkodó és - ne szépítsük - másokról megfeledkező turista, de a szauna tökéletes búvóhelynek bizonyult a relaxációra. Csak javasolni tudom, hogy mindenki tegyen vele egy próbát! A rendezvényhez kapcsolódó fürdők részletes programja ide kattintva érhető el.