Dollármilliárdokért érkeznek az újabb amerikai fegyverek Ukrajnába

Az Egyesült Államok kormánya újabb, összesen 6 milliárd dollár értékű katonai felszerelés szállítását ígérte Ukrajnának, amelyeket az amerikai hadiipar fog legyártani.

Az amerikai védelmi minisztérium bejelentése alapján az új katonai eszközök megrendelés formájában érkeznek majd Ukrajnába, és az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés részeként jutnak el az országba.

A szállítmány részleteit tekintve a csomag légvédelmi eszközöket tartalmaz, többek között Patriot rakétákat, amelyeket Spanyolország is biztosít, valamint NASAMS rakétarendszerekhez való rövid és középhatótávolságú rakétákat, romboló lőszereket, különböző radarokat, 152 és 155 milliméteres lövedékeket, taktikai járműveket és drónelhárító eszközöket.

Ezenfelül az amerikai kormány egy azonnali, 1 milliárd dolláros katonai szállítmányt is bejelentett, amelyet az amerikai hadsereg készleteiből fognak lehívni Ukrajna számára.

Az újabb fegyverszállításokat az tette lehetővé, hogy az amerikai Kongresszus elfogadta a 60,8 milliárd dolláros ukrajnai támogatási keretet, amelyet Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre emeltek.