Egy uniós jelentésből kiderül, hogy az iskoláktól a munkaerőpiacig, a lakhatásig és az egészségügyig a feketék könyörtelen diszkriminációval szembesülnek.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) megállapította, hogy az afrikai származású emberek életük minden területén folyamatosan szembesülnek faji megkülönböztetéssel, zaklatással és erőszakkal, bárhol is élnek.

Képzeld el, hogy állásra jelentkezel, de nem kapsz visszajelzést. Képzeld el, hogy otthont keresel a családodnak, de soha nem jársz sikerrel. Képzeld el, hogy zaklatást vagy erőszakot tapasztalsz, ami mély traumát okoz

- írta Michael O'Flaherty, az FRA igazgatója a jelentésben.

Az EU-ban ma sok ember számára ez a valóság, már csak a bőrük színe miatt is. A kutatás megállapította, hogy az EU-ban a feketék majdnem fele tapasztalt diszkriminációt.

A rasszizmus nagy része nem látható, és észrevétlen marad.

Körülbelül 6750 fekete embert kérdeztek meg 13 tagállamban, köztük Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban.
A legrosszabb eredményeket Ausztriában és Németországban jegyezték fel, ahol a szélsőjobboldali pártok felpörögtek a szavazáson, bár a rasszizmus "átható és könyörtelen" volt az egész blokkban, - számol be róla a Euronews.

Ausztriában (67%) és Németországban (65%) a feketék körülbelül kétharmada nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban diszkriminációval szembesültek.

Az FRA szerint Portugália és Lengyelország volt a legkevésbé rasszista ország, ahol a válaszadók 17%-a és 19%-a tapasztalt faji vagy etnikai hovatartozásuk alapján történő megkülönböztetést.

Mondjuk el még egyszer: a rasszizmusnak nincs helye Európában. A rasszizmus valódi mértékével szembesülni egyszerre megdöbbentő és szégyenletes. Ezeknek az eredményeknek riadót kell jelenteniük az afrikai származású emberek egyenlőségével és befogadásával kapcsolatos cselekvésre

- írták a tanulmány előszavában.

Az FRA megállapította, hogy a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatok a legtöbb európai országban növekedtek 2016 és 2022 között.

Ausztriában és Németországban volt a legnagyobb emelkedés, 42%-ról 64%-ra, illetve 33%-ról 64%-ra.

Németországban majdnem megkétszereződött a rasszizmus.

Franciaországban, Luxemburgban és Portugáliában a feketék kevesebb rasszizmusról számoltak be.

Az FRA feltárta, hogy a rasszizmus átható hatással volt az emberek mindennapi életére. Minden negyedik válaszadó (23%) azt mondta, hogy faji vagy etnikai származása miatt nem tudnak ingatlant bérelni.

Egynegyedük (23%) nyilatkozott úgy, hogy személyesen sértő vagy fenyegető megjegyzéseket tettek gyermekükre etnikai származása miatt.
Írországban (39%), Németországban és Finnországban (mindkettő 38%), valamint Ausztriában (37%) öt megkérdezettből legkevesebb két szülő számolt be erről.

Az EU-szerte azt találták, hogy az elmúlt öt évben minden negyedik fekete embert igazoltattak, és a megkérdezettek körülbelül fele úgy vélte, hogy ez faji profilalkotás miatt történt.

Az FRA szerint az afrikai származású fiatalok háromszor nagyobb valószínűséggel hagyták el korán az oktatást, mint a fehérbőrű társaik.
Közben közel egyharmaduk "elemi foglalkozásokban" (32%) és ideiglenes szerződéssel (30%) dolgozott – ez utóbbi szám szintén háromszorosa az általános népességnek.

Az FRA feltárta, hogy a feketék túlképzettek, mégsem találnak olyan munkahelyet vagy beosztást, ami a végzettségüknek megfelelő lenne.
Az egyetemi végzettséggel rendelkező válaszadók több mint harmada (35%) alacsony vagy közepesen képzett szakmában dolgozik – szemben az általános népesség 21%-ával.

A jelentés szerzői azonban arra figyelmeztettek, hogy sok rasszizmus „láthatatlan marad”.

A faji megkülönböztetés, a rasszista zaklatás és az erőszak eseteit gyakran nem jelentik be, megtagadva az áldozatoktól azt a támogatást, amelyre törvényes joguk van az őket megvédeni hivatott intézményektől

- írták a tanulmányban.