1989. december 22., Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tűntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután a kondukátor helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt.

A Libertate’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével teszi átélhetővé az akkori drámai pillanatokat. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál.

Az ellentmondásossága miatt eleinte távol akartam tartani magam ettől a témától. De amikor beleástam magam az eseményekbe, három évnyi kutatómunka után úgy gondoltam, a fiatalok érdekében a generációmnak kötelessége beszélni arról az időszakról. Elmaradt a nyilvános bocsánatkérés, a 1989-es forradalmat a román társadalom a mai napig nem dolgozta fel. A lezárás aktusa, aminek a kommunista rendszer leverése után meg kellett volna történnie, soha nem történt meg. A változás soha nem történt meg. Ezért ezzel a filmmel egyrészt az a célom, hogy pontos képet fessek az akkori káoszról, másrészt, hogy magyarázatot adjak arra, hogy az igazi gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre

- mondta filmjéről a rendező.

A film eddig a következő díjakat gyűjtötte be:

  • Szarajevói Filmfesztivál - Nemzetközi Artmoziszövetség különdíja,
  • Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) - Vodafone Hearts' Award,
  • a legkedveltebb román film díja,
  • Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - ökumenikus zsűri díja.

Tudor Giurgiu a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer Székely Tamás. Erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatók a filmben. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film itteni forgalmazója a Mythberg Films. A hazai bemutatója november 16-án lesz.