Godzilla 70. születésnapját ünnepli

Ki ne ismerné a hatalmas szörnyeteget, Godzillát, aki életútja során többször is lerombolta Tokiót és New Yorkot? A tombolása 1954-ben kezdődött, amikor a Honda Isiró által rendezett japán filmben műfajteremtő szerepet kapott.

A Japánban csak Gojira néven emlegetett rém minden más szörnyetegnek kikövezte a Hollywoodba vezető utat. A mai napig nem igazán tudunk olyat mondani, ami felérne hozzá... még Kong sem, pedig hányszor megmérkőztek már egymással. 2024-ben is debütált egy film Godzilla x Kong: Az új birodalom címen, amelyet május 15-ig játszanak a mozik.

A Godzilla-franchise idén lesz 70 éves, emiatt 2015-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a filmtörténelem legrégebb óta tartó franchise-ja. Ez összesen – az ideit is beleszámítva – 38 filmet számol, amelyből 33-at egy japán filmgyártó, a Toho, a maradék 5-öt pedig amerikai filmipari cégek tárták a kaiju-, azaz szörnyfilmek rajongói elé.

Az 1998-as amerikai mozifilm szálát egy animációs sorozatban vitték tovább. A szépen kidolgozott, rajzolt szériával akarva-akaratlanul is a fiatalabb generációt célozták meg. Ez a fogás nagyban hozzájárult a legendás szörnyeteg gazdag feldolgozásához és sokszoros újragondolásához.

Az amerikai franchise-sorozatszálhoz – amely levált a korábbi filmről és animációs sorozatról – 2014-ben (Godzilla) tértek vissza az addigi legnagyobb, több mint 108 méter magas gigásszal. A film folytatásai 2019-ben (Godzilla: A szörnyek királya), 2021-ben (Godzilla Kong ellen), illetve most 2024-ben (Godzilla x Kong: Az új birodalom) jelentek meg.

A videójáték-ipar is kiaknázta a szörnyben rejlő lehetőségeket, és képregénysorozat is készült belőle, sőt, még a zeneipart is megihlette. A japán popkultúra legismertebb szimbólumává vált világszerte: 2004-ben Godzilla még csillagot is kapott a hollywoodi sétányon.

A múltjának és az alakjának sokkal komolyabb szerepe is van a hírnévnél és a szórakoztatásnál. A második világháború után felfoghatatlan károk keletkeztek Japánban, elég csak Hirosimára és Nagaszakira gondolnunk. 1945-ben mind a két várost atomtámadás érte. Az első, eredeti Godzilla-filmben a szörnyeteget friss sebek borítják, amivel a készítők a kilenc évvel azelőtti tragédia túlélőinek okozott fájdalmat és sérüléseket szándékozták megjeleníteni. A 2014-es filmfeldolgozásban, amelyet Gareth Edwards rendezett, ezek a nyílt, friss sebek már behegedtek a szörnyeteg bőrén.