A tudomány és a technológia kapcsolata, a tudományos eredmények hiteles kommunikációja, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjaira fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelyet mostantól egészen november közepéig tartanak országszerte.
A programra adott idei harminc millió forintos NKA támogatás hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb, helyi múzeumok, bemutatóterek is be tudjanak kapcsolódni az országos sorozatba
- mondta Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium múzeumi főosztályának vezetője.
Idén a fesztiválon 127 múzeum részévételével, több mint 1400 programra várják a közönséget országszerte. A programkínálatáról a részleteket ide kattintva lehet megtalálni. 
A csatlakozó intézmények tíz tematika mentén szervezték meg a programjaikat:
  1. Az év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, a természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.
  2. A fiatalokat célzó tematika idén a Kerülj pályára! alcímet kapta, és azt mutatja be, hogy milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat a múzeumok, és hogyan tudják támogatni őket a készségeik fejlesztésében, vagy a pályaválasztásban.
  3. A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szerveznek majd az intézmények foglalkozásokat, valamint olyan programokat is kínálnak, amelyek oktatási intézményekbe, vagy idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.
  4. A Múzeumi kulisszatitkok alcím alatt a muzeális intézmények látogatói előtt a hétköznapokban elzárt anyagokba, vagy a múzeumi szakemberek munkájába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
  5. Az Értékeink újratöltve című témakör célja, hogy a szellemi kulturális örökségvédelmet mutassa be kreatív múzeumi eszközökkel.
  6. A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi-lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak.
  7. A Múzeumi szünetelő rendezvényei az őszi szünet alatt kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekek és a családok számára.
  8. A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kézműves foglalkozásokra, és az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat.
  9. Megszervezik a Tanárok és óvodapedagógusok napját is, amelynek keretében a kiállítóhelyek bemutathatják, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést és a gyermekek fejlesztését.
  10. A Szakmai programok tematikán belül pedig a fesztivál idei, kiemelt témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat, könyvbemutatókat és workshopokat rendeznek.
A rendezvénysorozat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött, amelyen átadják a múzeumpedagógiai nívódíjakat, a múzeumpedagógiai életműdíjat és a Családbarát Múzeum-elismeréseket is. 
A kiemelkedő színvonalú, innovatív és más múzeumok által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezést elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjban négy intézmény részesült: 
  • Petőfi Irodalmi Múzeum A múzeum mindenkié című programjáért,
  • Ferenczy Múzeumi Centrum Beszélő tárgyak, beszédes arcok című programjáért,
  • Szépművészeti Múzeum Varázserejű egyiptomi istenek című komplex múzeumpedagógiai foglalkozásáért,
  • Tomory Lajos Múzeum pedig Mi leszel a végén? – Pályaorientációs társasjáték a múzeumban című programjáért
kapta meg a díjat.
További négy intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át:
  • az ICOM Magyarország különdíját a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt című programja,
  • a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kuny Domokos Múzeum Óvakodj a mammuttól! - (be) szabaduló játék című programja,
  • az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Néprajzi Múzeum Inkluzív nap című programja,
  • a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Pénzmúzeum Tinótól az aranypénzig - királyi gazdálkodás a középkori Magyarországon (I. Istvántól Mátyás királyig), illetve Élet a középkori koronás fők udvarában című programjai kapták meg.
Idén hatodik alkalommal ismerte el egy több évtizede a pályán lévő múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Múzeumpedagógiai ÉletműdíjjalA kitüntetést Koltay Erika, Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa vehette át.
A konferencián átadták a családokkal foglalkozó civil szervezetek (Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Fiatal Családosok Klubja, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Egyszülős Központ) bevonásával kidolgozott kritériumok alapján megítélt Családbarát múzeum minősítést. Ezt az elismerést idén 9 intézmény kapta meg:
  • Gödöllői Királyi Kastély,
  • a Duna Múzeum,
  • a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ,
  • a Tomory Lajos Múzeum,
  • a Művészetek Háza Veszprém,
  • a Soproni Múzeum,
  • a Balatoni Múzeum,
  • a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont,
  • a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

Fotó: Wolfy