Azt már tegnap megírtuk, hogy a Fidesz-KDNP esztergomi kihelyezett frakcióülésével egy időben a városban hatalmas robbanás történt, amelyben egy rendőr is meghalt, nyolc társa és három tűzoltó pedig megsérült. Sürgősségi ellátásukat követően többségük azóta otthonában lábadozik, öten azonban továbbra is kórházban vannak, egyikük állapota olyan súlyos, hogy az intenzív osztályon lélegeztetőgépen tartják.

Az elhunyt Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst posztomusz főhadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a belügyminiszter. A civilben kétgyermekes édesapa abban az akcióban vesztette életét, amelyben a Terrorelhárítási Központ kommandósaival megpróbált behatolni a robbantással fenyegető J. László házába, miután a túsztárgyaló négy és fél órán keresztül hiába próbálta lebeszélni szándékáról az 54 éves férfit.

A művelet jogszerű volt, a kollégák a protokollt betartva, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót. Ha holnap hasonló ügyben kellene eljárni, ugyanígy cselekednének 

– jelentette ki a TEK főigazgatója sajtótájékoztatóján. Hajdu János utólag azt gondolja, a robbantó úgy tervezte el, hogy ha kell, a rendőrökkel együtt hal meg.

A behatolási parancsot 18 óra 40 perckor adta ki a parancsnok, hogy még a sötétség beállta előtt befejezzék az akciót. Ezután indultak meg a TEK-esek egy páncélozott jármű fedezékében a kapu felé, de be már nem jutottak, mert a lakó még az előtt flexszel belevágott egy gázpalackba, ami a szikrától azonnal berobbant. A detonáció erejét jól mutatja, hogy a ház kártyavárként omlott össze, a rendőrök pedig 8-10 métert repültek. Többen beestek a ház melletti mesterséges tóba, valószínűleg ennek köszönhetik az életüket. 

Az általunk mekérdezett szakember szerint viszont el lehetett volna kerülni a tragédiát. Hajós István biztonsági és robotika szakértő úgy gondolja, most is életet menthetett volna egy robotkutya vagy egy speciálisan tűzvédelmi és mentési feladatokra fejlesztett robot, ami biztosítja a helyszínt, mielőtt a rendőrök behatolnak.

Ahol emberi életről van szó, ott a legfontosabb a robotok bevetése és alkalmazása, mert akár életmentő is lehet. Ezek miatt az esetek miatt van szükség a robotok folyamatos fejlesztésére is, hogy minél célirányosabban tudjuk alkalmazni őket a különböző szituációkban

– mondta a tanácsadó, aki szerint ebben a konkrét esetben a terepviszonyoktól függően többféle robot bevetése is hatékony lehetett volna.

Ha lépcsőn kell megközelíteni a házat, ott például egy robotkutya jó választás lehet, hisz ha betörik az ajtót, előre lehet küldeni még a rendőrök behatolása előtt. Hanggránátot, könnygázt lehet rá rögzíteni, a kamerán keresztül pedig kívülről figyelhetik a rendőrök az elkövető helyzetét, biztonságos-e az emberi erő számára a belépés. Sík terepen alkalmazhatóak nagyobb, robusztusabb, akár 170 kilós robotok is, amelyek megfelelő felszereléssel, akár faltörő kossal is elláthatóak és ugyanúgy kamerával vannak felszerelve, mint a robotkutya

– fejtette ki a biztonsági szakértő.

Magáról az elkövetőről annyit tudni, hogy korábban is meggyűlt már a baja a rendőrséggel, azért is rejtőzött el az esztergomi házban. A körözött férfi azonban olyan hatalmas számlát halmozott fel, hogy a szolgáltató közölte, kikapcsolja az áramot. Emiatt kezdett fenyegetőzni a robbantással, amit aztán be is váltott. A masszőrként dolgozó férfit a környékbeliek is kerülték agresszív viselkedése miatt. Ezt támasztják alá a közösségi oldalán posztolt bejegyzései is, amelyekből csak úgy sugárzik az antiszemitizmus és a gyűlölködés. Vadul, szélsőségesen politizált, egymást érték a durva kommentjei. 

Hadd hulljon a férgese! Tudjátok a dolgotokat! Csak egy maradhat! Azzal meg már elbánunk mi!

írta például egy fajgyűlöletből elkövetett bűncselekményre reagálva.

Az istenes részt hanyagoljuk, de a vadászpuskás rész elnyerte a tetszésemet!

jegyezte meg egy lövöldözés kapcsán. 

Érdekes véletlen, hogy J. László szomszédja a Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila volt. 

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd, Szigetváry Zsolt, Bastion Group