Szombaton délelőtt több száz méteren kigyulladt a visegrádi Hotel Silvanus épületének felső szintje és tetőszerkezete. A tűzoltók a legmagasabb szintű, ötös fokozatú riasztással vonultak ki, jelenleg is 14 intenzív vízsugárral küzdenek a lángok ellen, céljuk a további terjedés megakadályozása.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett több helyszínről érkeztek segítségnyújtók: szentendrei, esztergomi és budapesti hivatásos tűzoltók, valamint szentendrei, szigetmonostori, visegrádi és leányfalvi önkéntesek is részt vesznek az oltásban – közölte weboldalán a katasztrófavédelem.

A tűzriasztó berendezések délelőtt 10 óra körül szólaltak meg a szálloda épületében. Noha eleinte mindenki azt hitte, hogy csak valami próbariasztás lehet, miután kinéztek az ablakon, látták, hogy a negyedik emeletről fekete füst gomolyog a magasba. A személyzet ekkor azonnal megkezdte az evakuálást.

A hotelben kétszáz vendég tartózkodott az események idején. A katasztrófavédelem jelentése szerint mindenki időben elhagyta az épületet.

Az Országos Mentőszolgálat három mentőhelikoptert és több mentőautót küldött a helyszínre, ahol a Volánbusz egyik járművét biztosították a kimentettek számára melegedési lehetőségnek. Az M1 helyszíni tudósítása szerint ugyanis papucsban, köntösben és éppen ahogy találták a vendégeket, úgy kellett elhagyniuk a szállásukat.

A Hotel Silvanus a Magyarországon először megrendezett Vadászati Világkiállítás alkalmára épült 1971-ben. Az ötszintes épület – illeszkedve a természeti környezethez – sok faburkolatot kapott, ami közrejátszhatott a lángok gyors terjedésében. Nem először kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, 2008. június 28-án a Fekete-hegyen lévő szálloda földszintjén az elektromos elosztó helyiségben a kapcsolószekrény gyulladt ki, majd a tűz átcsapott az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára. Akkor a vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, és kétórás munkával sikerült a tüzet megfékezni. Most a vízhiány és a hegytetőn fújó erős szél is nehezíti az oltást.