Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, Kormányinfó sajtótájékoztatót hívtak össze csütörtökre, miután tegnap véget ért Sopronbánfalván a stratégiai kormányülés.

A napi ügyek mellett stratégiailag fontos kérdéseket is áttekintett a kormány – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex beszámolója szerint.

Csatlakozott a mentőcsapatokhoz a TEK

A törökországi földrengés kapcsán elmondta, hogy több magyar szervezet is kutatócsapatokat küldött, már 156 ember és 26 kutya van a helyszínen. A TEK csütörtök reggel 18 fős egységgel csatlakozott a mentőcsapatokhoz.

A gazdasági helyzetet is megvitatták a stratégiai kormányülésen. A miniszter szerint a magas infláció és az uniós szankciók ellenére teljesítette a kormány az ígéreteit a nyugdíjasok és a munkavállalók felé is.

Már folyósítják a 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat, és nő a minimálbér is. Bezzeg Gyurcsány alatt…

– hasonlította a Gulyás a kormány mostani válságkezelését a 2010 előttihez.

Arról beszélt, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse és a magyar gazdaság elkerülje a recessziót. Gulyás szerint reális az a becsés, hogy 1,5 százalékos gazdasági növekedés lesz idén.

Továbbra is jelentős szerepet szánunk az atomenergiának

2030-ig tartó energiastratégiát is áttekintett a kormány, ebben továbbra is jelentős szerepe lesz az atomenergiának

– mondta Gulyás a Telex tudósítása szerint. Kiemelte, hogy emellett fontos lesz a napenergia és a hálózatfejlesztés is.

Az ipari parkok ellátását biztosító vízközművállalatok energiahatékonysági fejlesztése fontos, de fontos még az energetikai kutatáció és mintaprojektek támogatása, ahogy a dunai finomító átállítása többféle forrásból érkező kőolaj feldolgozására.

„Magyarország mindig is elítélte az orosz agressziót”

Az ukrajnai háborúval is foglalkozott a kormány Sopronban. Amint a Telex megírta, Gulyás szerint azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet csak emberéleteket menteni, és mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük a világháborút.

Magyarország továbbra is békepárti

– fogalmazott. Brüsszelben, a NATO-ban és ENSZ-ben is ezt az álláspontot képviselik.

Arról beszélt, hogy Magyarország mindig is elítélte az orosz agressziót, Ukrajnának humanitárius segítséget nyújt, és korlátlanul fogad be menekülteket. Fegyvereket azonban továbbra sem küldünk.

Távoznak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről

A kormány megvitatta az uniós helyzetet is, szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel, a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit.

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki bejelentette, hogy

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.
Jó volt úgy, ahogy volt

– mondta Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy az egyetemi kuratóriumok tagjainak megbizatása ne élethosziglan szóljon, hanem határozott időre.

Ha azonban módosítani kell az Európai Bizottság kérésére, nyitott a kormány arra is, hogy megváltoztassák a szabályokat, és határozott ideig szóljon a a kuratóriumi tagok mandátuma.

A Telex cikke szerint Gulyás azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

A miniszter nem tudja még, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert szerinte Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság nem nézte jó szemmel, hogy az egyetem fölé helyezett alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban félreértésről beszélt, majd Brüsszelbe utazott tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az egyeztetés után azt ígérte: Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt átmenetileg felfüggesztették az Erasmus+ és a Horizont Európa finanszírozását.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. MTI/Bruzák Noémi