Kormányzati forrásokból arról értesült az atv.hu, hogy

január 25-én és 26-án Johannes Hahn költségvetési, valamint Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosokkal tárgyal Navracsics Tibor Brüsszelben, az Erasmus+ és a Horizont programok támogatásának megvonása kapcsán.

A hvg.hu által szemlézett lap úgy tudja, hogy a területfejlesztési és EU-forrásokért felelős miniszter a programok felfüggesztése kapcsán az Európai Bizottság konkrét elvárásait szeretné hivatalos úton tisztázni, és

arról is tájékozódni akar, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elváráslista, amely alapján esetleg az uniós kormányzati intézmény más retorziókra is készülne.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete azt követeli, hogy távozzanak az aktív politikusok az egyetemi alapítványokból, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig akár tüntetéseket is kilátásba helyezett, ha nem rendeződik a helyzet.

A Momentum azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy közvetlenül a magyar diákokhoz juttassák el a támogatásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány – ha nem sikerülne megegyezni az Európai Bizottsággal – a következő szemesztertől állja a magyar diákok Erasmus-költségeit.

Fotó: Navracsics Tibor uniós forrásokért is felelős miniszter. MTI/Krizsán Csaba