Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, az elemzők arra számítottak, hogy akár 20 forinttal is csökkenhetne a benzin literenkénti ára a hazai kutakon a világpiaci kőolajárak kedvező változása miatt.

Péntektől azonban csak a benzin ára változik, ami bruttó 3 forintos csökkenést jelent a nagykereskedelmi árat tekintve – írja a holtankoljak.hu. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Így az átlagárak tekintetében a hét második felében a következőket tapasztalhatjuk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 600 Ft/liter
  • Gázolaj: 640 Ft/liter
Mindez azt jelenti, hogy továbbra sem tud 600 forint alá esni egyik üzemanyag ára sem.

A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a MOL-lal történő tárgyaláson. Jelenleg nem ez a helyzet egyébként, a frisshirek.hu is megírta, hogy a magyarországi árak miatt egyre többen tankolnak a szomszédos országokban, ahol akár 60 forinttal is lehet olcsóbban üzemanyaghoz jutni.

Az MTI jelentése szerint Nagy Márton az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az ellátásbiztonság és a megfelelő üzemanyagárak kialakítása mellett, így arra kéri az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

A miniszter kijelentette, hogy a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem azonosítható ilyen lehetőség – írja az MTI, de az nem derül ki a beszámolóból, hogy ez a kiigazítás pontosan mit jelent.


Fotó: MTVA / Bizományosi / Róka László