Az autózás jövője egyre inkább arrafelé halad, hogy örökre száműzzék a kipufogógázokat a járművekből: a gyártók egyre több elektromos hajtású modellt kínálnak a vásárlóknak. A belsőégésű motorok azonban még jó ideig velünk maradnak, de ezeknek a hajtásláncoknak is egyre környezetbarátabb módon kell üzemelniük – írja a vezess.hu.

A bioüzemanyagok égésük során csupán annyi szén-dioxid termelnek, amennyit például egy növény simán képes elnyelni, ezért annyira környezetkímélő megoldás

– idéz az Interesting Engineering cikkéből a vezess.hu.

A Brookhaveni Nemzeti Laboratórium (USA) szakemberei nemrég kifejlesztettek néhány olyan új enzimet, amelyek a növényeket még alkalmasabbá teszik biomassza előállítására.

Az újonnan fejlesztett enzimeknek köszönhetően a biomasszának szánt növényekben a cukor úgy szabadul fel, hogy az segít több bioüzemanyagot előállítani.

Mi a bioüzemanyag? 

A bioüzemanyagok olyan tüzelőanyagok, amelyeket növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A bioüzemanyagok lehetnek szilárdak, cseppfolyósak (pl. bioetanol, biodízel) és gázneműek (pl. biogázok). A globális felmelegedés elleni küzdelemben fontos szerepet töltenek be, mert csökkenthetik a kőolajszármazékok felhasználását.

Az új enzimek a növények sejtfalát alkotó anyagokat úgy változtatják meg, hogy könnyebb lesz hozzáférni azokhoz az alapesetben egyébként nehezen felszabadítható cukrokhoz, amelyek a bioüzemanyag-előállításban nélkülözhetetlenek.

Chang-Jun Liu biológus, a Plant Biotechnology Journal-ben publikált tanulmány vezetője 15 éve dolgozik a monolignol 4-O- metiltranszferázokkal, melyek mesterségesen előállított enzimek, és segítenek abban, hogy a cukor könnyebben felszabaduljon. A kutatócsapat a megoldást elsőként nyárfákon és füvön tesztelte, mert ezekből nagy mennyiségben képesek biomasszát előállítani.

Ezekből a növényekből az enzimek felhasználásával nagyjából 30 százalékkal több cukor vonható ki, ez pedig a jövőben a kulcsa lehet a bioüzemanyagok előállításának.

Fotó: Freepik