A Kecskeméti Törvényszék még hónapokkal ezelőtt született, de eddig nem ismert részítélete alapján a szövetségnek még fizetnie is kellene 16 havi munkabérnek megfelelő összeget, azaz csaknem 16 millió forintot Richternek. Ugyanis a felperes MTSZ hiába állította a volt főtitkárról, hogy kárt okozott, amikor aláírt egy torna rendezéséről szóló szerződést, a bíróság szerint nem járt el gondatlanul, a döntéseket pedig valójában nem is ő hozta. Az ítélet nem jogerős, a szövetség fellebbezett – írta meg az rtl.hu.

Az ügy előzménye, hogy az MTSZ előző elnöke, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő még 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő a szövetségnél, hogy már a béreket sem tudták kifizetni. A kormány végül 2,5 milliárd forintot adott a konszolidációra, majd Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János akkor még csak fideszes képviselő, ma már építésügyi és közlekedési miniszter vette át a szövetség irányítását.

Lázár János büntetőfeljelentést tett, majd belső vizsgálatot, pénzügyi konszolidációt, valamint elszámoltatást ígért, és kártérítési pert indított az előző főtitkár ellen, és 252 millió forintot követelt Richter Attilától, azt állítva, hogy ő okozott anyagi kárt az MTSZ-nek. Az elsőfokú bíróság azonban a szövetség egyik állítását sem találta bizonyítottnak, sőt a éppen ellenkező következtetésekre jutott. „A bíróság álláspontja szerint az alperes mint főtitkár az elnök illetve az elnökség által meghozott döntések, valamint a közgyűlés által elfogadott határozatok alapján hajtotta végre a feladatokat, ekként nem volt megállapítható, hogy olyan önálló döntéseket hozott, melyek meghatározó befolyást gyakoroltak az egész szakszövetség működésére” – áll az ítéletben.

fotó: Facebook