Legelső Késsel - villával műsorunkban bemutatjuk az adás állandó műsorvezetőjét, Szabó Éva étteremfejlesztőt, akivel arról beszéltünk, hogy melyek azok a pillérek, amelyek biztosíthatnak egy kiegyensúlyozott működést és ne dőljenek be a szerelemgyerek vállalkozások.  

Egy étterem üzemeltetése négy fő területből áll, de az összes, egy-egy nagy komplex csomag. 

  • Az első, az emberek. A velük való “bánásmód”, foglalkozás, legyen beosztásuk, legyen kialakítva ki mit csinál, milyen munkafázisban nélkülözhetetlen, legyenek tréningek, csapatépítők, egyszerűen érezzék azt, hogy ők fontos részei a vállalkozásnak és a tulajdonos, a főnök figyel rájuk. 
  • A második nagyon fontos pillér a higiénia. Mert ugye, amit megeszünk, az kijön egy konyhából… és nagyon nem mindegy, hogy az egy csótányos, koszos konyhában készül, vagy tiszta, rendezett körülmények között formálódik tökéletesre az étel. És ide foglaltatik az alapanyagok tárolása, feldolgozása, persze, és mindaz, amiből egy olyan minőség fog az asztalra érkezni, amitől a kuncsaft visszajáró lesz, a hely evangelizátora.
  • A harmadik a gazdálkodás. Készletgazdálkodás, tálalás, normális adagok, mégse legyen túl tálalás, az alapanyagok hatékony felhasználása, a pontos leltár, szavatossági idők, esszáig, étkészlet, munkagépek eszközök karbantása. 
  • A negyedik az étterem, vállalkozás operatív működtetése. Ez lenne az étterem profilja, filozófiája, arculata, hogy kis adagokat ad, vagyhogy a hús lelóg a tányérról, tányérszervíz van, vagy elvitel, to-go funkció, ezek megszervezése és folyamatos finomhangolása. 

Szabó Éva üzemeltetés-tanácsadó azt állítja, hogy:

ha a tulajdonos csak napi kért órát bent van az étteremben, az azonnal meglátszik a profiton, mert akkor a munkatársak elkezdenek jobban odafigyelni a munkafolyamatokra, kevesebb veszteséggel üzemel az egység. 

Egy étteremben a két legnagyobb költség például az alapanyag, az annak elkészítése és a munkaerő bére. Tehát nagyon nem mindegy, hogyan használod fel az üzemeltetésre szánt erőforrásaidat - mondja leendő műsorvezetőnk, szabó Éva.  

A TELJES ADÁS 2023. OKTÓBER 21-ÉN, szombaton jelent meg, örökérvényű tanácsokkal. KÉRJÜK, HA TETSZETT, IRATKOZZANAK FEL YouTube CSATORNÁNKRA.