Évente elvégzett belső teljesítményértékelést kellene bevezetni az oktatási-nevelési intézményekben

– áll abban a belügyminisztériumi dokumentumban, amit a Népszava szerzett meg.

A lap arról számolt be: ez arról szólna, hogy a tanárok és az igazgatók minden tanév elején három számszerűsíthető teljesítménycélt fogalmaznak meg – például vállalják, hogy legalább hat, szellemi és testi fejlődést szolgáló külső programot szerveznek az osztályuknak, vagy hogy 6 százalékkal csökkenni fog az igazolatlan hiányzások száma –, majd a tanév végén az átlag felett teljesítők plusz pénzt kapnak, az átlag alattiak illetményét pedig akár csökkenthetik is.

A koncepció szerint a legjobban teljesíthetők 20 százaléka kaphat több pénzt, illetménycsökkentés pedig a leggyengébbek 20 százalékát fenyegetné.

Mindemellett a pedagógusoknak 10, az intézményvezetőknek 8 kompetenciaterületen is meg kellene felelniük. Ezek között olyanok lennének, mint például a terhelhetőség, a munkafegyelem, az etikus magatartás, vagy épp az igazgatóknál a hatékony gazdálkodás.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak. A tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

Tavaly november végén újabb nyolc pedagógus munkaviszonyát függesztették fel. Az érintett iskolákban és országszerte számos intézményben tiltakoztak a tanárok kirúgása ellen, volt, hogy több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ épülete előtt.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége állásfoglalásában kérte a kirúgott pedagógusok visszahelyezését, egyben üdvözölte, hogy párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a kormány és a tanárok képviselőinek részvételével.

Mint megírtuk, az oktatásért is felelős belügyminiszter, Pintér Sándor kezdeményezésére december közepén tartottak egy úgynevezett oktatási konzultációt, ami azonban a résztvevők szerint igazából nem az volt, hanem „felszólalókat hallgattak meg”. Mindenesetre a tárca másnap közölte, hogy a kormány 10 százalékkal megemelte a pedagógusok bérét.

Hétfő reggel elindult a tervek szerint mintegy 180 kilométeren és hat napon át tartó Tudásmenet a Miskolci Hermann Ottó Gimnáziumtól a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, hogy felhívja a figyelmet az oktatás problémáira. A résztvevők egy nap alatt több mint harminc kilométert tettek meg.

Illusztrációs fotó: Facebook/A Pedagógusok Szakszervezete oldala