„Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják” – nyilatkozta Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444-nek pénteken.

A levélben az állt: rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. „Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.” Semmit sem válaszoltak.

Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken, köztük a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalint is (képünkön). A példátlan és rapid elbocsátás miatt már pénteken este spontán tüntetést szerveztek a gimnázium elé, ahol több százan tiltakoztak a pedagógusok eltávolítása miatt.

Szombaton délelőtt a Freeszfe Egyesület is tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Ebben közlik, hogy az egyesület tagjai, mély együttérzéssel figyelik a tanárok bátor kiállását, amellyel a sztrájk mint munkavállalói alapjog antidemokratikus kiüresítése ellen tiltakoznak.

„Ma a Kölcseyben és sok más iskolában diákok százainak kell közvetlen közelről megtapasztalnia az erőszakot - hogy milyen az, amikor a hivatal bosszút áll. Kérünk minden jövőért aggódó magyar polgárt, hogy nyilvánosan fejezze ki szolidaritását! Találkozzunk október 5-én, a tüntetésen!” – fogalmaznak a kommünikében.

A történtek miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azonnali tiltakozásának adott hangot és közlik: a Klebelsberg Központ vezetőjétől az iskola igazgatóhelyettesének a felmentését.

A PDSZ megdöbbenve értesült a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyilvánvalóan jogsértő lépéséről. Mint fogalmaznak tisztában vannak azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral.

„Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg. A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.” Az érintetteknek felajánlották dr. Nyitrai Károly a PDSZ ügyvédje segítségét.

„Annak érdekében, hogy az oktatásban dolgozók hangot adhassanak jogos felháborodásuknak, 2022. október 14-re a folyamatba levő gördülő sztrájk részeként országos sztrájkot hirdettünk. Ezen a napon lesz 1 éve, hogy a PDSZ és PSZ megfogalmazta sztrájkköveteléseit, melyet másnap eljuttattunk a miniszterelnöknek” – közölte az érdekvédelmi szervezet.

Mint fogalmaznak egy éve alázza a kormány az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy semmibe veszi a követeléseket és most már tárgyaló asztalhoz sem ül le és már törvény is rendelkezik arról, hogy az állam akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének - a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele például a most eltávolított kollégákat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak. Egyben felszólítják Hajnal Gabriellát a Klebelsberg Központ elnökét, hogy mentse fel Marosi Beatrix igazgatóhelyettest.

Portálunk megkereste a PDSZ elnökségi tagját s azt igyekeztünk megtudni, hogy milyen lépéseket terveznek a példátlan esetet követően.

Nagy Erzsébet megerősítette, hogy további spontán demonstrációk várhatóak, melyeken mind jelen lesznek.

A legközelebbi tiltakozás a szerdára meghirdetett országos sztrájk lesz, amiben nagyon remélem, hogy a tegnapi események miatt a tervezettnél is többen vesznek részt.

A frisshirek.hu-nak elmondta továbbá, hogy miután az események szinte napról-napra forrnak, felvették a kapcsolatot a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezettel, hogy a megfelelő jogi segítséget biztosíthassák mind a saját munkájukhoz, mind a tiltakozó pedagógusok védelmében.

Arra a kérdésre, hogy van-e jogorvoslatremény arra, hogy a most eltávolított kölcseys pedagógusok visszakaphassák az igazukat, a munkájukat, a PDSZ képviselője szerint a válasz egyértelműen igen.

„A jogászaink szerint minden reményük megvan, mégpedig azért, mert bár büntethető a munkamegtagadás, de ezzel arányosnak kell lennie a szankcióknak is. Néhány órás vagy néhány napos polgári engedetlenség biztos, hogy nem arányos kötelezettségszegés az azonnali és végleges felmentéshez. Esetünkben az is igen érdekes, hogy abban a fenyegető levélben, ami először kiment a pedagógusoknak az szerepel, hogy a polgári engedetlenséggel a tanárok veszélyeztetik a tanulók tankötelezettségének a teljesítését. Várjuk a választ arra, hogy a tankerületi központ ezzel az intézkedésével nem veszélyezteti még nagyobb mértékben a tanulókat? Hétfőtől ki fog tanítani az eltávolított kollégák helyett? Senki.”

Önkéntelenül adódik a kérdés, hogy a pénteki drasztikus lépések mentén az egész országban kirúgják a jogszerűen tiltakozó munkavállalókat? „Irreális. Minden jogi segítséget megadunk a hozzánk forduló kollégáknak s nem üzenhetünk mást, mint hogy ne hagyják annyiba a történteket. Amint értesültünk, em is akarják lenyelni ezt az egészet. Itt igazán nem csak saját magukat harcolnak, hanem mindenkiért, aki a vállalhatatlan munkakörülmények ellen tiltakozik a törvényben biztosított eszközökkel” – nyilatkozta a Frisshirek.hu-nak Nagy Erzsébet, a PDSZ elnökségi tagja.

fotó: Civil Közoktatási Platform facebook-oldala