Elindult Miskolcról hétfő reggel a Tudásmenet. Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom hirdette meg az év végén, célja pedig azonos az előző, az oktatás jövőjével tartott akcióknak: jobb körülmények biztosítása az oktatásban úgy a tanároknak, mint a diákoknak. Pilz Olivértől, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára a minap.hu-nak elmondta, az akció célja az, hogy a résztvevők a miskolci oktatási intézménytől hat nap alatt, szombatra felérjenek a Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig - számolt be róla a Frisshirek.hu.

A tiltakozók Miskolcról Harsány felé indultak. Az összesen megteendő táv 180 kilométer, a menethez csatlakozók mindennap körülbelül 30 kilométert fognak gyalogolni.

"A tudásmenet lényege, hogy a szervezők az eseménnyel felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára. Az esemény Facebook-oldalán azt írják, hogy délutánonként beszélgetéseket, fórumokat fognak szervezni. A menetbe bárhol be lehet csatlakozni rövidebb távokra is. A közös gyaloglás mindennap reggel 7:30-kor indul az adott városból"

- mondta Pilz Olivér

A menet kezdő és végpontja nem véletlen: a Miskolci Herman Ottó Gimnázium a vidéki tiltakozások egyik leghangosabb intézményének számít, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig az első iskola volt, ahonnan kirúgtak tanárokat még szeptember végén.

tudásmenettel tartott hétfőn az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre is. A politikus erről közleményt adott ki: „Amikor 2012-ben az első éhségmenetet indítottuk, még nem gondoltuk, hogy egy nap nem közmunkások, nem a jogos jussukért tiltakozó munkásemberek fognak menetelni, hanem tanárok és diákok.” Komjáthi a bejelentkezésében elmondta, ott vannak vele többen is, akik az éhségmenetet szervezték, és nem akarnak olyan országban élni, ahol tanárokat ki lehet rúgni, mert kiállnak a jogaikért. Hozzátette, nem pártpolitikusként, hanem szülőként van jelen, aki négy középiskolás gyereket nevel. Továbbá az éhségmenetek egyik szervezőjeként van jelen, aki szolidáris minden ügy mellett, amely a magyar dolgozó emberekről szól. Mindent megtenne azért, hogy a sztrájk valóban alapjog legyen. 

Fotó: Wikipédia