Demonstrációt szerveztek a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai hétfőre, az iskolától indulva a Belügyminisztérium épülete elé vonulnak. A tanítás 11 órakor véget ért, a diákok többsége ezután a bejárat előtt gyülekezett – számolt be róla a hvg.hu.

Az „Újabb párbeszédkísérlet” nevű tüntetéshez hozzávetőleg százan csatlakoztak a Kölcseynél, ahonnan az Andrássy úton vonulnak, a minisztérium épülete előtt pedig rövid performanszot tartanak majd.

A résztvevők plakátokat visznek magukkal, többen „Szabad oktatást!” feliratú kitűzőt viselnek, a tanárok pedig egy céltáblát ragasztottak magukra.

A lap helyszíni tudósítójának elmondták, ezzel akarják kifejezni, hogy az oktatásirányítás célpontként tekint azokra, akik elmondják a véleményüket.

A Belügyminisztériumnál egy, a pedagógusok követeléseit tartalmazó levelet adnak majd át, amelyet Pintér Sándor tárcavezetőnek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak címeztek.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Kölcsey tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak, a tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

Múlt héten szerdán a Belügyminisztérium közölte, újabb nyolc pedagógus munkaviszonyát függesztették fel. Egy-egy tanár a fővárosi Eötvös József- és Vörösmarty Mihály-, hatan pedig a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítottak. Az érintett iskolákban és országszerte számos intézményben pénteken tiltakoztak a tanárok kirúgása ellen, szombaton pedig több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ épülete előtt.

Archív fotó: Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán