Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az oktatásügyért is felelős Belügyminisztérium által meghirdetett eseményen a minisztérium szerint négyszáz iskolaigazgató és tanár lesz majd jelen, és több tucat pedagógus fel is szólalhat majd – függetlenül attól, hogy aktívan részt vesznek-e a hónapok óta tartó tiltakozásokban, vagy sem.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élő bejelentkezésén látszott, ahogy

az egyetem előtt kisebb sorfalat alkottak a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok.

A Hvg.hu élő közvetítésének tanúsága szerint Maruzsa Zoltán államtitkár és Rétvári Bence miniszterhelyettes fél tíz körül érkezett meg az eseményre.

A Telex beszámolója szerint Rétvári az újságíróknak annyit mondott:

A konkrét ajánlataikat már elmondták korábban.

Tíz perccel az esemény kezdete – 10 óra – előtt megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter is, a sajtónak nem nyilatkozott, a PDSZ-es Nagy Erzsébettel viszont váltott néhány szót, majd bement az épületbe.

A rendezvény nem sajtónyilvános.

A PDSZ videójában Berta Bea, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, a tanárok tiltakozásának egyik ismert arca elmondta, ő nem kapott megszólalási jogot. Mint mondta, minden intézményből egy ember szólalhat fel, az ő iskolájukból csak az igazgató kapott felszólalási jogot.

A Telex arról írta, a PDSZ úgy tudja, összesen húsz ember kapott háromperces felszólalási jogot.

A szakszervezet előzetes információi szerint

az eseményen 21 százalékos béremelést jelenthetnek be, ami szerintük nem komoly ajánlat.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a helyszínen újságíróknak arról beszélt, korábban is meg lehetett volna tenni, hogy meghallgatják a pedagógusokat. Bár önmagában nem oldja meg a közoktatás problémáit, de nemcsak lehet, hanem kell is, hogy legyen folytatása a mai konzultációnak.

Archív fotó: Résztvevők a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység és a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen Budapesten, a Klebelsberg Központ előtt 2022. december 3-án. MTI/Balogh Zoltán