Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a C csoport nyitómérkőzésén minden idők legnagyobb vébémeglepetése született meg, miután Szaúd-Arábia 2-1-re legyőzte Argentínát.

A győzelem örömére ünnep- és munkaszüneti napot tartottak az arab államban. Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd, Szaúd-Arábia koronahercege, vagyis a trónörökös pedig bejelentette, hogy a szaúdi válogatott minden játékosát egy-egy Rolls-Royce Phantom gépkocsival jutalmazza. Ezt ma írta meg a Telex, amely cikkében azt is kiemelte, hogy egy ilyen autó ára forintban százmilliótól indul.

Eközben Lengyelország erejéből mindössze egy vérszegény  0-0-ás döntetlenre futotta Mexikó ellen, méghozzá úgy, hogy a csapat legnagyobb sztárja, a Barcelona csatára, Robert Lewandowski büntetőt hibázott.

Mondani sem kell, hogy melyik válogatott vágott neki jobb hangulatban a mérkőzésnek...

A lengyelek eleinte „faragták” a kulturáltan futbalozó szaúdiakat – nem egészen húsz perc alatt három sárga lapot gyűjtöttek be –, aztán szép lassan megérkeztek a meccsbe, és elkezdtek ők is helyzeteket teremteni. A 39. percben pedig már vezetett az európai válogatott:

Lewandowski tálalta Piotr Zielinski elé a labdát, aki közelről a léc alá bombázta azt.

A játékrész ráadásában aztán megnyílt az esély Szaúd-Arábia előtt az egyenlítésre, ám

Al-Davszari büntetőjét, majd az azt közvetlenül követő közeli lövést is bravúrral hárította a lengyel kapus, Wojciech Szczesny.

No de a szaúdiak Lionel Messiék ellen is egygólos hátrányban voltak, amikor a szünetre vonultak...

Most azonban a második félidő elején tovább nőhetett volna a különbség, de Arkadius Milik csukafejese után a felső lécen, nem sokkal később Lewandowski perdítését követően pedig a kapufán csattant a labda. Ahogy telt-múlt az idő, Szaúd-Arábia egyre kétségbeesettebben ment előre, jóval többször próbálkoztak, mint a lengyelek, de Szczesny minden egyes kapura tartó lövést hárított.

A 82. percben aztán óriási védelmi hibát követően

Robert Lewandowski csent labdát a 16-osnál a szaúdi védőktől, majd helyezte azt higgadtan a kapuba. A csatársztár aztán a földre borulva, könnyek között ünnepelte meg pályafutása első világbajnoki gólját.

A végeredmény: Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0.

A négyes másik mérkőzésén ma este, 20 órakor Argentína lép pályára Mexikó ellen. Ha a dél-amerikaiak kikapnak, biztosan búcsúznak a tornától. Ellenkező esetben az utolsó fordulóban még bármi megtörténhet ebben a csoportban: bárki kieshet és bárki továbbjuthat.

A csoportkör zárásaként november 30-án, szerdán 20 órakor Lengyelország Argentínával, Szaúd-Arábia pedig Mexikóval néz farkasszemet.

Fotó: A lengyel válogatott tagjai ünnepelnek, miután gólt szereztek a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának második fordulójában játszott Lengyelország-Szaúd-Arábia mérkőzésen az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. november 26-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel