A Frisshírek.hu hasábjain korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága delegációt küld hazánkba. A küldöttség arra kíváncsi, hogy miként áll hazánkban a média, a művészet és a tudomány szabadsága. Továbbá azt is szeretné személyesen górcső alá vonni, hogy milyen bánásmódot kapnak a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Deutsch Tamás, a Fidesz EP frakciójának vezetőe az érkezésüket már előre erős kritikával fogadta.

A Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus vezette delegáció érkezése független a jogállamisági eljárástól és az uniós pénzekkel kapcsolatos egyeztetésektől.

A delegációt ma Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta, amelyről a szervezet közleményben tájékoztatta az MTI-t. Az Európai Parlamenti képviselőknek az elnök a magyar médiapiac helyzetéről, a médiapluralizmus érvényesüléséről, valamint az uniós jogszabályok hazai alkalmazásáról számolt be, továbbá ismertette az NMHH feladatait, kitért a hatóság elektronikus hírközléssel, frekvenciagazdálkodással, postai felügyelettel kapcsolatos tevékenységére is.

Koltay András a találkozón leszögezte, hogy a hatóság az uniós szabályozással összhangban független szervezetként, a jogszabályi előírások alapján végzi felügyeleti és szabályozói tevékenységét.

A tagországok médiahatóságainak függetlensége az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD) 2018-as módosítását követően lett uniós követelmény, azonban Magyarországon a hatósági függetlenséget már 2010 óta biztosítja a jogi szabályozás - hangsúlyozta a magyar hatóság vezetője.

A küldöttség tagjainak kérdésére Koltay András azt mondta, hogy a hazai médiapiac sokszínű, több ezer médium működik hazánkban, bárki alapíthat médiumot. A hazai hírfogyasztást is sokszínűség jellemzi, a közélet iránt érdeklődők számos forrásból tájékozódnak

- vázolt fel hibátlan képet hazánkról a szervezet vezetője. Az elnök részletesen bepillantást engedett a médiafelügyeleti rendszer működésébe és történeti fejlődésébe is. Ismertette, hogy a felügyeletet az öttagú médiatanács látja el, amelynek tagjait az Országgyűlés választja meg. A grémium független, tagjai tevékenységükben nem utasíthatók - hangsúlyozta büszkén Koltay.

A közlemény szerint a küldöttség és az NMHH elnöke megvitatta a médiapluralizmus magyarországi helyzetét és a folyamatban lévő uniós jogalkotással, elsősorban az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabállyal (EMFA) és a digitális szolgáltatásokról szóló rendelettel kapcsolatos álláspontokat.

Koltay András a találkozón állítólag hangsúlyozta, hogy Magyarország kifejezetten érdekelt abban, hogy az Európai Unió audiovizuális hatóságaival szorosabbra fűzze az együttműködést. Persze az ok az elnök szerint nem a politikai szabadságjogok maradéktalan érvényesülése, hanem a kiskorúak védelme - sejlett fel az érvelés mögött az országgyűlési választással párhuzamosan folyó kormányzati LMBTQ-ellenes propagandakampány.

A kiemelt kép forrása: MTI / NMHH