2023.06.09., péntek - Félix
Budapest: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

EU-s delegáció érkezik hazánkba az oktatás és a kultúra szabadságát vizsgálni

frisshirek.hu, 2022. október 25. - 12:33
EU-s delegáció érkezik hazánkba az oktatás és a kultúra szabadságát vizsgálni
A delegációt éppen egy kereszténydemokrata politikus fogja vezetni. Már 2020 májusában küldött volna politikusokat hazánkba az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága, akkor azonban közbeszólt a koronavírus-járvány. A küldöttség találkozni fog kormányzati politikusokkal, de Karácsony Gergely főpolgármesterrel is és kulturális intézmények valamint civil szervezetek vezetőivel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

November első hetében az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságából egy kilencfős küldöttség érkezik hazánkba - értesült a Népszava. A delegációt ráadásul egy, névleg a Fidesz-KDNP-vel azonos platformon álló politikus Sabine Verheyen vezeti majd. A német kereszténydemokrata politikus által vezetett csoportnak azonban lesz fideszes tagja is Bocskor Andrea személyében.

A november 2-4 között tartó látogatás független a magyar kormány és az EU pénzekre vonatkozó tárgyalásaitól.

Az Európai Parlament bizottsága arra kíváncsi ugyanis, hogy miként áll hazánkban a média, a művészet és a tudomány szabadsága. Továbbá azt is szeretné személyesen górcső alá vonni, hogy milyen bánásmódot kapnak a tanköteles korú ukrajnai menekültek.

Elég régi terv ez az Európai Parlament részéről. Már 2020 májusában küldött volna a Kulturális és Oktatási Bizottság egy delegációt hazánkba, akkor azonban közbejött a Covid. A lap arról is értsesült, hogy az EU-s politikus Verheyen vezetésével találkozni fognak Csák Jánossal és Navracsics Tiborral, a kulturális és innovációs és a területfejlesztési miniszterrel tehát.

Emellett azonban felkeresik majd Karácsony Gergely főpolgármestert is, valamint felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőit, továbbá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot. A küldöttséget foglalkoztatja a tanárok helyzete is.

Az EP vonatkozó bizottságában ugyanis fel-feltűnnek a magyar ügyek a napirenden. A CEU elüldözése, vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem begyűrése, de a szegregált roma oktatás vagy a kormányzati médiatúlsúly is terítékre került korábban.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com