November első hetében az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságából egy kilencfős küldöttség érkezik hazánkba - értesült a Népszava. A delegációt ráadásul egy, névleg a Fidesz-KDNP-vel azonos platformon álló politikus Sabine Verheyen vezeti majd. A német kereszténydemokrata politikus által vezetett csoportnak azonban lesz fideszes tagja is Bocskor Andrea személyében.

A november 2-4 között tartó látogatás független a magyar kormány és az EU pénzekre vonatkozó tárgyalásaitól.

Az Európai Parlament bizottsága arra kíváncsi ugyanis, hogy miként áll hazánkban a média, a művészet és a tudomány szabadsága. Továbbá azt is szeretné személyesen górcső alá vonni, hogy milyen bánásmódot kapnak a tanköteles korú ukrajnai menekültek.

Elég régi terv ez az Európai Parlament részéről. Már 2020 májusában küldött volna a Kulturális és Oktatási Bizottság egy delegációt hazánkba, akkor azonban közbejött a Covid. A lap arról is értsesült, hogy az EU-s politikus Verheyen vezetésével találkozni fognak Csák Jánossal és Navracsics Tiborral, a kulturális és innovációs és a területfejlesztési miniszterrel tehát.

Emellett azonban felkeresik majd Karácsony Gergely főpolgármestert is, valamint felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőit, továbbá a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot. A küldöttséget foglalkoztatja a tanárok helyzete is.

Az EP vonatkozó bizottságában ugyanis fel-feltűnnek a magyar ügyek a napirenden. A CEU elüldözése, vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem begyűrése, de a szegregált roma oktatás vagy a kormányzati médiatúlsúly is terítékre került korábban.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com