A november 2-4. között tervezett budapesti látogatás kapcsán Deutsch Tamás azt írta: az EP-misszió végleges programjának összeállítása egyoldalúra sikeredett annak ellenére, hogy Bocskor Andrea (Fidesz) és más jobboldali képviselők számos intézményt és személyt is a delegáció figyelmébe ajánlottak.

A Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője sajnálatosnak és érthetetlennek nevezte, hogy a szakbizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta. Szavai szerint ennek következtében olyan

kiegyensúlyozatlan látogatási program valósulhat meg, amelyben "ordító aránytalanság" figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára.
"Mint több korábbi európai parlamenti tényfeltáró küldöttség tagja, meggyőződésem, hogy egy EP-szakbizottság küldöttsége csak akkor töltheti be a tényfeltáró szerepét, ha a látogatása során a misszió által érintett kérdéseket több oldalról is megvizsgálja és a látogatás programját a lehető legkiegyensúlyozottabban állítja össze"

- fogalmazott Deutsch.

Az a tény, hogy a

mintegy kéttucatnyi, "harcosan kormányellenes", baloldali és liberális politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személy mellett a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel folyik egyeztetés, teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális-, média- és civilvilág jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról

- emelte ki.

Az EP-képviselő aláhúzta: a szélsőségesen egyoldalú program alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze. A látogatási program összeállításának mikéntje megerősíti a gyanút, hogy nem egyszerűen az elvárható körültekintés hiányával, hanem tudatos politikai szándékkal magyarázható a program kiegyensúlyozatlansága - írta.

Deutsch Tamás a szakbizottság elnökének címzett levelét eljuttatta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának is, akinek jelezte, hogy véleménye szerint a kulturális és oktatási bizottság novemberi budapesti programja kiegyensúlyozatlan és elfogult.


"Meggyőződésem, hogy a pártatlanság és a pluralizmus sérthetetlen alapelvek, amelyeket az EP szerveinek minden körülmények között be kell tartaniuk, és hogy az európai parlamenti tényfeltáró küldöttségek munkáját semmilyen politikai csoportnak nem szabad eszközzé tennie és kisajátítania"

- fogalmazott levelében Deutsch Tamás.

November első hetében az Európai Parlament (EP) Kulturális és Oktatási Bizottságából egy kilencfős küldöttség érkezik hazánkba - értesült a Népszava. A delegációt ráadásul egy, névleg a Fidesz-KDNP-vel azonos platformon álló politikus Sabine Verheyen vezeti majd. A német kereszténydemokrata politikus által vezetett csoportnak azonban lesz fideszes tagja is Bocskor Andrea személyében.

A NOVEMBER 2-4 KÖZÖTT TARTÓ LÁTOGATÁS FÜGGETLEN A MAGYAR KORMÁNY ÉS AZ EU PÉNZEKRE VONATKOZÓ TÁRGYALÁSAITÓL.

Az Európai Parlament bizottsága arra kíváncsi ugyanis, hogy miként áll hazánkban a média, a művészet és a tudomány szabadsága. Továbbá azt is szeretné személyesen górcső alá vonni, hogy milyen bánásmódot kapnak a tanköteles korú ukrajnai menekültek - írta meg lapunk, a frisshirek.hu.

Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólal az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Bruzák Noémi