Harmadfokú hőségriasztás az országban

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el szerdától szombatig az egész ország területére, és a katasztrófavédelem is fokozott elővigyázatosságot kér mindenkitől.

Az országos tisztifőorvos az előrejelzések alapján június 19-én, szerdán 0.00 órától június 22-én, szombaton 24:00 óráig rendelte el a hőségriasztást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Katasztrófavédelem közös közleményében hangsúlyozzák, hogy a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

A közlemény szerint fontos, hogy a nagy melegben több folyadékot fogyasszanak az állampolgárok, elsősorban vizet, kerüljék a déli órákban a tűző napot, használjanak napvédő krémeket, és viseljenek sapkát vagy kalapot. Azok, akik tehetik, maradjanak árnyékban vagy légkondicionált helyiségben, és a legmelegebb órákban kerüljék a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel a rendkívüli meleg kedvezőtlen hatással lehet rájuk.

A vízparton tartózkodókat arra kérik, hogy hűtsék le magukat a vízbe menetel előtt, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a gyermekeket és házi kedvenceket ne hagyják a parkoló autóban, még rövid időre sem, mivel az utastér életveszélyesen felmelegedhet. Ha valaki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében hangsúlyozzák, hogy erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, és csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladék elégetése ilyen melegben nem javasolt, még ott sem, ahol egyébként az önkormányzat engedélyezi.

A katasztrófavédelem nem csak a hőségriasztás kapcsán van elfoglalva, hanem különféle mentési feladatokat is ellát. Például a hétvégén egy roncsautó kerékbe szorult Bundás nevű labrador és talán újfundlandi keverék kölyökkutya fejét szabadították ki a zalaegerszegi tűzoltók. A találékony egerszegi tűzoltók kéziszerszámok és egy kis szappan segítségével kiszabadították a pórul járt kutyát. További képek a mentésről a katasztrófavédelem Facebook-oldalán tekinthetők meg.