Páncélszekrényt fosztottak ki a szomszéd falon keresztül

A Budai Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülését tartja egy olyan férfi ügyében, aki társaival együtt közel 46 millió forint értékű eurót lopott el egy XI. kerületi pénzváltó páncélszekrényéből.

A vádirat szerint a negyvenes éveiben járó georgiai férfi és bűntársai 2023. február 13-ára virradóan törtek be egy XI. kerületi társasházba, majd a pince falát megbontva jutottak be a szomszédos pénzváltó alagsorához. Az alagsorban a falon keresztül kivágták a páncélszekrény hátulját, és annak hátulját kivágva zsákmányolták a benne lévő eurókat. Az ellopott összeg közel 46 millió forintot tett ki, miközben más valuták a vágás közben összeégett.

A fővárosi rendőrök 2023 júliusában elfogták a férfit, társait továbbra is körözik. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal és társtettesként elkövetett lopás bűntettével vádolja a férfit, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetést és kiutasítást indítványoz.

A közzétett felvételen az is látható, hogy az egyik elkövető maszkot viselt, azonban csak az épületbe lépés után húzta fel, így az arca felismerhető volt a biztonsági kamerák felvételein. Az ügyészség által közzétett videón az látható, ahogy az elkövetők betörnek a társasház lépcsőházába, kifeszítik az ajtót, majd bemenve felkapcsolják a villanyt, és az egyikük maszkot húz. A felvétel az ezt követő mozgásukból is mutat részletet. A helyszíni szemlén készített fényképeken az elölről sértetlen, a hátulján feltört páncélszekrény, a falba fúrt lyukak, illetve megégett bankjegyek láthatók. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság várhatóan ma tart előkészítő ülést.