Szijjártó Péter a világégés és a globális háború veszélyeiről beszélt

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere hangsúlyozta, hogy hazánkban elképzelhetetlenek az Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, és biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége.

A miniszter kifejezte aggodalmát a nemzetközi szervezetekben tapasztalható erősödő Izrael-ellenesség miatt, és hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is kiállt Izrael tisztességes és egyenlő bánásmódja mellett. Szijjártó Péter szerint a kormány mindig meggátolta az elfogult Izrael-ellenes kirohanásokat és nyilatkozatokat, és ezt a jövőben is így fogja tenni.

A külügyminiszter szerint a nyugati világban egyre magasabbra csapnak a modern kori antiszemitizmus lángjai, amit Európában az abszolút felelőtlen migrációs politika következményének nevezett. Szijjártó Péter elítélte azokat az országokat és nagyköveteket, akik Magyarországot antiszemitizmus miatt bírálják, miközben saját országukban is jelen vannak az antiszemita megnyilvánulások.

Az izraeli futballválogatott Magyarországon játszotta legutóbbi hivatalos mérkőzéseit, és a miniszter biztosította az izraeli barátokat, hogy amíg szükség van rá, addig Magyarország rendelkezésre áll hazai pályaként. Szijjártó Péter bejelentette, hogy amikor Magyarország átveszi az Európai Unió soros elnöki pozícióját, törekedni fognak az EU és Izrael együttműködésének kölcsönös tisztelet alapjaira való visszahelyezésére.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a közel-keleti helyzet, így a gázai konfliktus is, alapvetően meghatározza a világ biztonságát, és könnyen válhat súlyos globális fenyegetéssé. Szijjártó Péter szerint, ha a gázai válság és az ukrajnai háború összeér, akkor a világégés és egy globális háború igazi veszélyével szembesülhetünk.

Jiszráel Kac, az izraeli külügyminiszter köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, és kiemelte, hogy Magyarország Izrael igaz barátja, a két ország közötti kapcsolat pedig a tiszteletre alapul. Kac példamutatónak nevezte Magyarország fellépését az antiszemitizmus ellen.