Ma berobban a kánikula, akár 33 fok is lehet: elkezdődött az igazi nyár

Napos idővel indul a hét, csak kevés helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Nagy szelekre szintén nem nagyon kell számítani, a legmagasabb hőmérséklet pedig akár 33 fok is lehet.

Hétfőn a várakozások szerint sok napsütés fogja kísérni a napot, és habár az ország nagy részén száraz időre lehet számítani, az időnként megnövekvő felhőzetből helyenként gyenge zápor vagy zivatar is kialakulhat. A hajnali órákban néhány helyen pára vagy köd is előfordulhat. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, csupán néhol, főként északkeleten lehet számítani élénk északias széllökésekre. Záporok vagy zivatarok környezetében átmenetileg megélénkülő, megerősödő szélre is készülni kell. A reggeli órákban a hőmérséklet 9 és 18 fok között alakul, napközben pedig jelentős felmelegedés várható, a legmagasabb hőmérsékletek 27 és 32 fok közötti értékeket érhetnek el.

Kedden is a napsütésé lesz a főszerep, az időnként megjelenő felhőkből egy-egy jelentéktelen futó zápor csak elvétve alakulhat ki. Nyugaton és északnyugaton megélénkül a délies szél. Délutánra 28-34 fok közé melegszik a levegő. Keddre az ország déli részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, mert a napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

Szerdától szombatig tovább fokozódik a hőség: 36-38 fokos nappali maximumokra kell felkészülni. Szerdán sok napsütésre számíthatunk, az esernyőkre sehol sem lesz szükség. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk, néhol erős lesz. Tovább melegszik az idő, a csúcshőmérséklet már 30-36 fok között alakul. Szerdára és csütörtökre néhány északi vármegye kivételével szinte az egész országra első- vagy másodfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet, mivel a napi középhőmérséklet 25-27 fok körül alakulhat.

Pénteken sok napsütésre lehet számítani gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délkeleti szél. A csúcsérték 32-38 fok között valószínű.

Szombaton napos idő várható fátyol és egyre intenzívebbé váló gomolyfelhő-képződéssel. Szórványosan zápor, zivatar kialakulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. Délutánra 27-37 fok közé melegszik a levegő, de nyugatra már hozhat némi felfrissülést egy érkező hidegfront.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Helyenként lehet zápor, zivatar. A maximum-hőmérséklet 27-32 fok között várható.