A tavalyinál is drágább lesz idén a strandolás

Legkevesebb 15 ezer forintjába kerülhet egyetlen strandon töltött nap a családoknak a Pénzcentrum szerint, ami nagyjából tíz százalékkal több, mint tavaly.

A Pénzcentrum elemzése alapján jelentős áremelkedésre kell számítaniuk azoknak, akik idén szeretnének strandolni. Az RTL Híradó riportja szerint van olyan balatoni település, ahol a tavalyi árhoz képest akár 50 százalékkal is magasabb lehet a belépődíj. Budapesten a fürdők árai 8-11 százalékkal nőttek, amelyek a héten kezdik meg a szezont. A Gyulai Várfürdőben például 15 százalékkal drágultak a belépők, és a budapesti Rómaifürdőben a felnőtteknek 4000, a háromfős családoknak pedig 8000 forintot kell fizetniük.

A drágulás hátterében több tényező is áll. Lazay Gyula, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója szerint az áremelkedést a magas infláció és a közüzemi díjak jelentős emelkedése indokolja. Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója az RTL Híradónak elmondta, hogy az áremelés elsődleges oka a bérköltségekben bekövetkezett 10-15 százalékos emelkedés, mivel a dolgozóik bére többségében a minimálbérhez van kötve.

A budapesti fürdők többségét működtető vállalat 2023-ban több mint 5 milliárd forint nyereséggel zárt, és állításuk szerint most gyűrűzik be a belépők árába a tavalyi pénzromlás, amely az Európai Unión belül Magyarországon volt a legnagyobb. A Pénzcentrum szerint Balatonvilágoson 50 százalékkal, 800 forintról 1200-ra drágult egy jegy, míg a füredi Esterházy strandon 7 százalékos volt az emelés, így ott 2100 forint egy belépő. Siófokon (2500 forint) és Balatonszárszón (1300 forint) nem volt emelés.

A számítások szerint egy átlagos négytagú családnak nagyjából tizedével többe kerülhet egy strandon töltött nap idén, mint tavaly, mivel a büfék is drágultak. A KSH szerint májusban már majdnem 1700 forintot kértek átlagosan egy hamburgerért az országban, ami 59 százalékkal több, mint két éve. Bár a liszt 20 százalékkal, a tejtermékek 12 százalékkal olcsóbbak idén, mint tavaly, mégis tovább drágult a sajtos-tejfölös lángos a megugrott bérköltségekre hivatkozva.