Görögországban tombol a hőség: eltűnt turisták után kutatnak

Kilenc nap leforgása alatt hat turista vesztette életét vagy tűnt el Görögországban a rendkívüli hőség következtében. Jelenleg is folyik három eltűnt turista keresése, miután a múlt vasárnapon egy 70 éves amerikai férfi holttestére bukkantak Mathraki szigetén.

A tragédiák sorozata szombaton kezdődött, amikor egy 74 éves holland férfi testét találták meg egy szakadékban Számosz szigetén, drón segítségével. Pénteken két francia turista nyomát vesztették Szikinosz szigetén, míg egy 59 éves amerikai férfi Amorgoszon tűnt el, miután a kánikulában túrázni indult.

A mentőalakulatok jelenleg is kutatnak két francia nő és egy amerikai férfi után, akik a Küklád-szigetek egyikén, Szikinoszon, illetve Amorgoszon tűntek el. A keresésben kutyák, helikopterek és drónok is részt vesznek, valamint önkéntesek érkeztek Szantorini szigetéről, akik a tűzoltókkal, rendőrökkel és egy speciálisan kiképzett kutyával közösen keresték az eltűnteket.

A hőség miatt múlt héten Athénban az Akropoliszt is ideiglenesen be kellett zárni, és Görögország középső, valamint déli részein több iskola is zárva maradt. Szikinosz polgármestere, Vassilis Marakis elmondta, hogy az erőfeszítés óriási, de a terület, ahol az eltűnteket keresik, nehéz, és sajnos még mindig nem találták meg őket.

Görögország a klímaváltozás szempontjából Európa egyik leginkább veszélyeztetett országának számít. A tavalyi évben hőhullámok sújtották, melyek több nagy erdőtüzet eredményeztek, majd viharok következtek, amik súlyos áradásokat okoztak. A meteorológusok szerint az elmúlt tél volt az országban a feljegyzett történelem legmelegebb tele, ami fokozza az erdőtüzek kockázatát az idei évben. Az eltűnések és halálesetek összefüggésben lehetnek az országban tomboló hőhullámmal, és a feltételezések szerint az áldozatok, köztük Michael Mosley, brit televíziós műsorvezető is, a szokatlanul magas hőmérsékletben indultak túrázni, ami következtében rosszul lettek.