Egyre többen kerülik szándékosan a híreket

Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének friss jelentése szerint a hírektől való elfordulás globális jelenség, amelyet a negatív érzelmek és a tehetetlenség érzése táplál.

Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének kutatása rámutatott, hogy a világ számos részén az emberek egy jelentős része tudatosan kerüli a híreket, melyeket gyakran lehangolónak, könyörtelennek és unalmasnak ítélnek meg. A tanulmány szerint a híreket aktívan kerülők aránya 2017 óta 10 százalékponttal nőtt, jelenleg közel négy emberből egy (39 százalék) tartozik ebbe a csoportba.

A jelentés kiemeli, hogy a hírkerülés rekordmagas szintet ért el, amit részben az orosz-ukrán háború és a közel-keleti helyzet is befolyásolhat. Az Egyesült Államokban ugyanakkor emelkedett a hírek iránti érdeklődés, ám a globális tendencia szerint csökken a hírek olvasottsága.

Nic Newman, a jelentés vezető szerzője szerint a híreket szándékosan elkerülők gyakran érzik úgy, hogy tehetetlenek a világban zajló eseményekkel szemben, és a politikától is elfáradnak. A jelenség különösen a fiatalok és a nők körében jellemző.

A hírekbe vetett bizalom a jelentés szerint stagnál, jelenleg 40 százalékon áll, ami 4 százalékkal alacsonyabb, mint a járvány csúcspontján volt.

A hagyományos hírforrások, mint a televízió és a nyomtatott sajtó népszerűsége jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. Ezzel szemben a fiatalok körében a net, különösen a közösségi média vált a fő tájékozódási forrássá. A YouTube és a WhatsApp továbbra is fontos hírforrások maradtak, de a TikTok népszerűsége is növekszik, már meg is előzte az X-nek átnevezett Twittert.

A BBC a kutatásra hivatkozva azt írja, hogy választásokkor valamelyest megugrik a hírfogyasztási kedv, olyankor értelemszerűen az emberek intenzívebben érdeklődnek a közügyek iránt, de összességében mégis egy lefelé mutató trend figyelhető meg. 2017-ben a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy nagyon érdeklik őket a hírek, ma ez az arány csak 46 százalék. Az Egyesült Királyságban a 2015-ös adatokhoz képest megfeleződött azoknak a száma, akik rendszeresen követik a híreket.