Darvasi László az Üveggolyó-díj idei kitüntetettje

Darvasi László író, a József Attila-díj laureátusa vehette át az idei Üveggolyó-díjat a budapesti Ünnepi Könyvhét keretében az Írók Boltjában rendezett ünnepségen.

Az Üveggolyó-díjat a könyvesbolt munkatársai ítélik oda évente egy-egy kiemelkedő kortárs irodalmi személyiségnek, elismerve munkásságát és a bolt dolgozóival ápolt bensőséges kapcsolatát. Darvasi László laudációját Kemény István, a tavalyi díjazott tartotta, mely a Literán jelent meg. Kemény István méltatásában kiemelte Darvasi költői alapállását, mely szerinte minden művéből kiolvasható, és tanácsot is adott az íróknak: előbb írják meg gondolataikat, mielőtt Darvasi életművében keresnék, mert úgyis megtalálják benne.

Darvasi László beszédében, amely szintén a Literán olvasható, az Üveggolyó-díj kapcsán megosztotta, hogy nem érzi magát méltónak a díjhoz, és zavart érzéseiről beszélt, valamint arról, hogy szerinte az Írók Boltja több mint könyvesbolt: otthon, szellemi műhely és óvóhely is egyben a magyar háborús helyzetben.

Az Üveggolyó-rendet korábban olyan neves alkotók kapták meg, mint Mándy Iván, Mészöly Miklós, Parti Nagy Lajos, Tandori Dezső, Petri György, Esterházy Péter, Kovács András Ferenc, Nádas Péter és Sándor Iván. Tavaly Kemény István részesült ebben az elismerésben, míg az Örökös Törzsvásárló díjat idén Czabán György kapta.

Darvasi László pályafutása egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen nemrégiben jelent meg a Neandervölgyiek című nagyregénye a Magvető Kiadó gondozásában.