„Szeretem, megvédem!” – Toborzókampány a területvédelmi ezredekbe

A Magyar Honvédség „Szeretem, megvédem!” mottóval indított toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe, amelyet Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentett be a budapesti megnyitón.

A Honvédelmi Minisztérium hét területvédelmi ezredbe keres tartalékosokat, akik közül sokan már régóta szeretnének aktívan cselekedni Magyarországért. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a területvédelmi tartalékos szolgálat lehetőségére és előnyeire. Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy a területvédelmi tartalékosok jelentős anyagi megbecsülést és életre szóló tapasztalatot szerezhetnek a honvédségnél. A belépők bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat, évente bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak, és lehetőségük van nemzetközi missziókban való részvételre is. Emellett, ha egy önkéntes tartalékos ajánlására valaki szerződést köt, ő bruttó 500 ezer forint ajánlási bónuszt kap.

A jelentkezéshez elegendő a betöltött 18. életév, és egy átlagos magyar fiatal számára könnyen teljesíthető az orvosi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés, valamint egy beszélgetés. Az alapkiképzés modulárisan is elvégezhető, és a szerződéskötés után évente legalább egy hétre behívják a tartalékosokat. A területvédelmi tartalékosok fő feladata a hivatásos haderő támogatása és a lakóhelyükhöz közeli terület védelme.

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hangsúlyozta, hogy a tartalékos szolgálat könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, így a munka vagy felsőoktatási tanulmányok mellett is vállalható. A honvédség rugalmas kiképzési lehetőségeket és tervezhető behívásokat kínál, hogy a haza védelme iránt elkötelezett állampolgárok minél hamarabb magas színvonalú felkészítést kaphassanak.

Az iranyasereg.hu weboldalon a jelentkezési folyamatot akár négy napra is lecsökkenthetik, és a nap 24 órájában elérhető. Az "Érdekel" gombra kattintva három adat megadásával (név, telefonszám, e-mail cím) létrejön egy felhasználói fiók, és a toborzók felhívják az érdeklődőt. A beszélgetés során felmérik a jelentkező érdeklődési körét és a szolgálati formát, amely iránt érdeklődik, így a jelentkezést követően 30 napon belül megkezdődhet az alapkiképzés.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Európa békés élete felborult, az orosz–ukrán háborúban a nagyhatalmak „diktálják a tempót” és üzengetnek egymásnak. Hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon tovább, és a magyarok kimaradjanak a háborúból. A június 9-i választás nagy megerősítést adott a kormánynak, hogy ezt a politikát folytathassa. A magyar emberek biztonságát az erős nemzeti haderő mellett a NATO garantálja, és Magyarország folyamatosan és maradéktalanul teljesíti a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit.

Akik személyesen tájékozódnának, azok a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat is. A Bálna Honvédelmi Központban megnyitották a központi toborzóirodát, ahol hosszabb nyitva tartással várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a katonák múltjával és jelenével.