Halálos bányabaleset történt Vámosszabadiban

Meghalt egy ember a Murobán Bányászati Kft. kavicsbányájában, Vámosszabadiban, amelynek tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid.

Hétfőn halálos baleset áldozata lett egy ember Vámosszabadiban, a helyi kavicsbányában. A tragikus eseményt a mentőszolgálat is megerősítette.

A baleset a Murobán Bányászati Kft. területén történt, melyet az RTL Híradó szerint Orbán Viktor unokaöccse, Orbán Dávid és egy társa vásárolt meg 2021-ben. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a baleset során egy tolató homlokrakodógép ütött el egy gyalogosan közlekedő embert. A baleset következtében a sérült olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A győri Murobán Kft.-t 2017-ben alapították, de csak 2022-ben nyitottak fióktelepet Vámosszabadiban, a 0112/3. helyrajzi számon, ami nem más, mint maga a kavicsbánya. A baleset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás keretében vizsgálja, és mivel a baleset munkaterületen, munkaidőben és munkavégzés közben történt, a munkavédelmi hatóság is vizsgálódik. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának tájékoztatása szerint a bányafelügyelet a baleset kivizsgálását még aznap megkezdte, mely jelenleg is folyamatban van.

A Murobán Kft. forgalma 2020-ban még csak 65 000 forint volt, ami 2023-ra 544,9 millióra, míg az adózott eredmény 92 millió forintra ugrott. A tulajdonosok 100 millió forint osztalékot fizettek ki. Orbán Dávid és dr. Mürkl Máté ügyvéd a cég tulajdonosai, és mindketten jelentős szerepet vállalnak az Orbán-bányákat működtető cégekben.

A bánya egyébként rekordévet zárt tavaly, miközben a környékbeli cégek csak küszködnek. Ennek oka pedig főként egy-egy „jól kihelyezett” súlykorlátozó tábla lehet, amely a konkurens bányák forgalmát jelentősen akadályozza. A 20 tonnás súlykorlátozó tábla, amit a közútkezelő helyezett ki az 1401-es útra Győrzámoly és Győrújfalu közé 2022-ben, szinte lehetetlen helyzetbe hozta azokat a kavicsbányákat, amelyek éppen azon a szakaszon hajtottak keresztül, hogy elérjék a Frissbeton/Strabag legközelebbi (Győrújfaluban) található keverőtelepét.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő és az RTL híradója is úgy értesült, hogy a baleset történt, és a hírt az Átlátszónak a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a bányafelügyelet is megerősítette. Hadházy szerint figyelemmel kell kísérni, hogy a hatóságok mindent megtesznek-e a felelősség megállapításában. A cég tulajdonosait keresték, hogy megtudják, milyen lépéseket tettek a baleset óta, de cikk megjelenéséig nem reagáltak.