Milák Kristóf számára eljön az igazság pillanata Belgrádban

Virth Balázs mesteredző, aki a 46. születésnapját ünnepelte, izgatottan várja a belgrádi úszó Európa-bajnokságot, ahol tanítványai is érdekes kihívásokkal néznek szembe.

Virth Balázs, aki Széchy Tamás és Széles Sándor tanítványaként maga is több úszónagyság mestere, a belgrádi úszóversenyek előestéjén könnyedebb témákról beszélt, mint például a születésnapi ajándékáról, amely egy pizzameghívás volt Sós Csabától, a szövetségi kapitányunktól. A versenyek hétfőn kezdődtek, és Virthnek már az első napon izgulnia kellett tanítványaiért.

A magyar csapatból csak a két legjobb juthat tovább, így Zombori Gábor mellett Holló Balázs, Sárkány Zalán és Török Dominik is megmérettetésre került. Holló Balázs remek bravúrral, 400 méter vegyesen teljesítette az olimpiai szintet, 4:12.46 perccel csapott célba, így négy századdal túlszárnyalta a párizsi induláshoz szükséges határt. Ezzel eldőlt, hogy lesz férfi úszó ebben a számban a francia fővárosban is. Verrasztó Dávid ugyanebben a számban más versenyen próbálja meg teljesíteni a szintidőt a vasárnapi határidőig, míg az Eb-döntőben Holló mellett a 200 vegyesen már kvótás Zombori Gábor is a határon belülre kerülne.

Telegdy Ádám számára a 200 méteres háton való továbbjutás jelenti a kihívást, ahol az olimpiai indulásért folyó versengésben szeretné megerősíteni második helyét, amihez egyéni csúcsának megjavítására is szüksége lehet.

A női mezőnyben a 200 méteres hátúszás előfutamai különös figyelmet kaptak, ahol Szabó-Feltóthy Eszter, Molnár Dóra és Burián Katalin mellett a 15 éves Jackl Vivien is rajthoz állt, aki már biztosította helyét a párizsi olimpiára. Jackl Vivient sokan az új Egerszegi Krisztinaként emlegetik. Belgrádban, az előfutamban Szabó-Feltóthy Eszter (2:09.77), Molnár Dóra (2:09.92), Burián Katalin (2:10.63) volt a sorrend, így lényegében eldőlt, hogy Párizsban Szabó-Feltóthy és Molnár képviseli majd hazánkat.

Telegdyné Kapás Boglárka négy egyéni számban indul a belgrádi Európa-bajnokságon, és célja, hogy ledolgozza a betegsége miatt kialakult hátrányát. Az UTE sportolója, aki olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, a belgrádi verseny után és a párizsi olimpiai szereplését követően befejezi pályafutását. A délelőtti program a női 800 méter gyors előfutamaival zárult, ahol Kapás Boglárka 8:41.22 perccel lett a legjobb magyar, így a harmadik helyen került a keddi döntőbe, amelyben ott lesz Késely Ajna is (8:41.38), a szám harmadik magyarja, Flück Nóra 8:53.39-cel kilencedik lett.

Virth Balázs különös figyelemmel kíséri Milák Kristóf szereplését, aki két világbajnokságot kihagyva tér vissza a nemzetközi porondra. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónak több terhelésre kell felkészülnie, mint a korábbi versenyeken, és a 200 méteres pillangóúszásban világcsúcstartóként az idei legjobb idejének megjavítására törekszik. Férfi 50 méter pillangón azonban Milák Kristóf csak a harmadik legjobb időt úszta a magyarok közül, így nem folytathatja az elődöntőben. Szabó Szebasztián és Kós Hubert is jobb időt úszott nála, előbbi 23,49 másodperces idővel hatodik, utóbbi 23,51-es idővel hetedik helyen jutott az elődöntőbe, míg Milák 23,63-as idejével búcsúzott ettől a számtól. Virth szerint Milák jelenlegi felkészültségének fokát az fogja minősíteni, hogy a 200 méteres pillangóúszás döntőjében képes lesz-e megjavítani az idei legjobb idejét.