Anna Civiljova, Putyin unokatestvérének lánya a védelmi minisztérium új helyettes vezetője

Vlagyimir Putyin orosz elnök négy védelmi miniszter-helyettes kirúgását követően új neveket nevezett ki, köztük saját unokatestvérének lányát, Anna Civiljovát.

Anna Civiljova, aki korábban az ukrán invázió résztvevőit támogató alapot vezette, most a hadsereg tagjainak szociális és lakhatási támogatásával fog foglalkozni. Az új kinevezések során Pavel Fradkov, a korábbi miniszterelnök, Mihail Fradkov fia is helyet kapott a védelmi minisztériumban, ahol a vagyongazdálkodásért felel majd, és korábban Putyin első kabinetfőnök-helyettesi posztját töltötte be, valamint állami vagyonkezelőnél és az Elnöki Vagyonkezelő Igazgatóságon is szerzett tapasztalatokat. A változásokat követően a védelmi tárca élén Andrej Belouszov áll, aki közgazdász végzettségű, és korábban a pénzügyminiszter első helyettese volt.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint az elnök felmentette Ruszlan Calikovot, a védelmi miniszter első helyettesét, valamint Nyikolaj Pankov hadseregtábornokot, Tatyjana Sevcovát és Pavel Popov hadseregtábornokot. Az elbocsátott személyek közül Calikov 9 évig, Pankov 19 évig, Sevcova közel 14 évig, Popov pedig majd 11 évig töltötte be pozícióját. Calikov a minisztérium első helyettes vezetője, Pankov államtitkár - miniszterhelyettes, Sevcova miniszterhelyettes volt, míg Popov, akit felmentés mellett katonai szolgálatból is leszereltek, a tárcánál az információfejlesztési főigazgatóságot és az információs rendszerek főosztályát vezette.

A védelmi minisztérium fölötti fiskális kontroll szigorítását jelzi, hogy Calikov helyére egy pénzügyi szakember, Leonyid Gornyin érkezik, aki korábban a pénzügyminiszter első helyettese volt, és új posztján a pénzmozgások átláthatóságának növelése lesz a fő feladata, valamint az orosz fegyveres erők pénzügyi ellátásának teljes kérdéskörét felügyeli majd.

Putyin korábban is segítette családtagjait a hatalomba kerülésben, Anna Civiljova férje, Szergej Civiljov a Kemerovói terület korábbi kormányzója volt, május óta pedig energiaügyi miniszter. Oleg Szaveljev, aki korábban a számvevőszék könyvvizsgálója, gazdasági miniszterhelyettes és a Krím ügyeiért felelős tárcavezető volt, a védelmi minisztérium apparátusának vezetője lett.

Az államfő, aki a miniszterhelyettesek számát tízről 12-re, az első helyettesekét pedig kettőre emelte, Leonyid Gornyint a tárcavezető első helyettesévé, Anna Civiljovát, Oleg Szaveljevet és Pavel Fradkovot helyettessé nevezte ki. Andrej Belouszov, a május 12-én kinevezett védelmi miniszter fogadta az elbocsátottakat és megköszönte nekik a sokéves felelősségteljes munkát.