A forint váratlan erősödése: senki sem tudja, mi jön holnap

Hétfőn a forint meglepően erősödött az euróval szemben, ami aggodalmakat keltett a piacokon, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését várja. A napot 398 forint feletti euróárfolyammal kezdtük, de a reggel folyamán az árfolyam 397 forintos szintre csillapodott, majd 396 forint alá is süllyedt, és ezen a szinten stabilizálódott.

Az Erste elemzése szerint pénteken még 398 forintig gyengült a forint az euróval szemben, de a Fitch Ratings megtartotta a másfél éve fennálló negatív kilátást, és nem változtatott a besoroláson, ami pozitív hatással volt az árfolyamra.

A héten a piacok figyelme az MNB júniusi kamatdöntő ülésére irányul, amely kedden kerül megrendezésre. Az elemzők szerint, ha az árfolyam tovább korrigál, akkor a központi bank 25 bázispontos kamatcsökkentést hajthat végre, de a tartás lehetőségét sem zárják ki. Az Erste elemzői azt várják az MNB-től, hogy megnevezze a kamatcsökkentési ciklus lezárásának konkrét időpontját.

A jegybank korábban jelentős kamatcsökkentéseket hajtott végre, a kezdeti 18 százalékos tényleges jegybanki eszköz kamatát havonta 100 bázisponttal csökkentve, amíg az el nem érte az alapkamat 13 százalékos szintjét. Ekkor az alapkamat visszavette az irányadó szerepet, és a monetáris politikai eszköztár normalizálódott.

A forint gyengélkedése jelentős problémát jelent, hiszen az euró árfolyama közel áll a 400 forintos szinthez, ami az elmúlt egy év leggyengébb értéke. A jegybank korábban jelezte, hogy nem tolerálja a további forintgyengülést, és ezt nem csak az alapkamattal, hanem esetleges közvetlen piaci beavatkozással is befolyásolhatja.

A kormányzat is keresi a válaszokat a magyar valuta hektikus mozgására. Gulyás Gergely szerint a jelenlegi helyzetnél még az is jobb lenne, ha az euró tartósan 395 forintos szinten maradna.

Az euró árfolyama a reggel fél hét után jegyzett 398,32 forintról 396,25 forintra gyengült 18 órakor, napközben 395,60 forint és 398,63 forint között mozgott. A svájci frank jegyzése a reggeli 417,93 forintról 414,55 forintra csökkent, míg a dolláré 372,08 forintról 369,54 forintra süllyedt. Az euró jegyzése a reggeli 1,0705 dollárról 1,0722 dollárra változott.