Honvédségi tartalékosok díszőrsége a budai várban

Új honvédségi hagyományt vezetnek be, amely szerint a honvédség tartalékosai díszőrséget fognak teljesíteni a budai várban, a Kapisztrán téren.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap bejelentette, hogy a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban fogja ellátni ezt a feladatot. A honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt tett bejelentésében kiemelte, hogy a tartalékosok alapos kiképzést kaptak a testőrezredtől, ami felkészíti őket erre a különleges szolgálatra. Szalay-Bobrovniczky személyes tapasztalataira is hivatkozott, megemlítve, hogy tartalékos szolgálata során ő maga is a palotaőrségnél töltött időt csoportparancsnokként, ahol megismerhette a szolgálat minden részletét.

A miniszter egy videóban arra kérte az embereket, hogy jöjjenek, nézzék meg a díszőrséget teljesítőket, és büszkék lehetnek a katonai hagyományokra és értékekre, amelyeket a területvédelmi tartalékosok a várban képviselni fognak. Szalay-Bobrovniczky hangsúlyozta: „A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát”.

A budai Várban nem ez az egyetlen újítás, hiszen nemrégiben a Karmelita kolostor szomszédságában nyitotta meg kapuit a Hadtörténeti Múzeum, tovább gazdagítva a történelmi helyszín kulturális kínálatát.