Háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek a pakisztáni tálibok

A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) iszlamista milícia háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdetett vasárnap Pakisztánban, a muszlim áldozati ünnep, az Eid al-Adha alkalmából, lehetővé téve ezzel a hívőknek, hogy zavartalanul részt vehessenek az ünnepi imádságokban.

A TTP bejelentése szerint a tűzszünetet a pakisztáni nép követelésére hozták meg, de figyelmeztettek, hogy ha a biztonsági erők támadást indítanának ellenük, a harcosok meg fogják védeni magukat. A csoport felbátorodott, miután a szomszédos Afganisztánban a tálibok 2021 augusztusában átvették a hatalmat a nyugati erők kivonulása után.

Ez a második alkalom 2021 óta, hogy a TTP fegyverszünetet hirdet. A legutóbbi tűzszünetet 2022-ben mondták fel, és azóta a szélsőségesek fokozták a biztonsági erők elleni támadásaikat. Az erőszakhullám tovább rontotta Pakisztán és az afganisztáni tálibok közötti viszonyt, mivel Iszlámábád szerint a TTP vezetői Afganisztánban rejtőzködnek, és onnan indítanak támadásokat. Mind a TTP, mind Kabul tagadja ezeket a vádakat.