Orbán Viktor és Donald Trump fiának találkozója jogi kérdéseket vet fel

Az amerikai jogszabályok értelmében Orbán Viktor miniszterelnök és ifjabb Donald Trump csütörtöki találkozója akár tiltott diplomáciai tevékenységnek is minősülhet, ami a demokrata kormányzat lépéseit válthatja ki az amerikai választási kampány kontextusában.

Az Index beszámolója szerint a magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta az üzletemberként és politikai aktivistaként ismert Donald Trump fiát, ahol többek között a magyar-amerikai kapcsolatok jövőjéről, az illegális migrációról és az orosz–ukrán háború lezárásának lehetőségeiről esett szó.

A The Independent azonban felhívja a figyelmet arra, hogy Trump Jr. nem hivatalos amerikai kormányzati személyként tárgyalt egy külföldi államfővel, ami sértheti az amerikai törvényeket. Az illetéktelen diplomáciai tevékenységet bizonyos esetekben tiltó jogszabályok értelmében vizsgálat tárgyává válhat a találkozó.

A brit lap említést tesz arról is, hogy a magyar kormány politikája modellként szolgálhat Trump esetleges második elnöksége számára.

A Logan-törvény és annak hatása

Kim Scheppele jogászprofesszor szerint fontos megvizsgálni, hogy az ifjabbik Trump magánszemélyként próbálhatta-e befolyásolni az amerikai külpolitikát. A Logan-törvény értelmében amerikai állampolgárok nem folytathatnak közvetlen vagy közvetett kapcsolatot külföldi kormányokkal az Egyesült Államok felhatalmazása nélkül, ha az a céljuk, hogy befolyásolják azok intézkedéseit konfliktushelyzetekben.

Mivel a Logan-törvény egy 1799-ben elfogadott jogszabály, kérdéses, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium lépéseket tesz-e a találkozó kapcsán. Az amerikai választási kampány miatt azonban a demokrata kormányzat léphet, különösen ha bebizonyosodik, hogy a felek Ukrajnáról is tárgyaltak.

Donald Trump Jr. tevékenységei között szerepel az üzleti élet, a televíziózás, a politikai aktivizmus és az írás. A The Trump Organization vagyonkezelőjének és ügyvezető alelnökének pozícióját tölti be öccsével, Erickel együtt. Apjuk elnöksége alatt a testvérek nem álltak el a külföldi üzletektől és befektetésektől. Donald Trump Jr. a "Triggered" című könyv szerzője 2019-ből és a "Liberal Privilege" című könyv szerzője 2020-ból. Budapesten tartott előadása kapcsán is írtunk korábban.

: Index : atv.hu