Netanjahu elutasítja a hadsereg napi szünetét a gázai segélyek miatt

Az izraeli hadsereg vasárnapi bejelentése szerint szüneteltetni kívánják a katonai műveleteket a Gázába vezető egyik főúton, hogy elősegítsék a segélyszállításokat, ám ez a döntés nem találkozik Netanjahu miniszterelnök tetszésével.

A Reuters információi alapján a hadsereg a reggel 5 és délután 4 óra közötti időszakra tervezte a taktikai szünetet. Ezt hallva Netanjahu miniszterelnök kifejezte nemtetszését, és egy izraeli tisztviselő szerint elfogadhatatlannak tartja a szünetet, azonnali intézkedéseket követelve.

A segélyek Gázába juttatása jelentős politikai feszültséget generál, és a nemzetközi szervezetek egyre sürgetőbben hívják fel a figyelmet a humanitárius válságra. Itamar Ben-Gvir, a kormánykoalícióhoz tartozó nacionalista vallási párt vezetője és nemzetbiztonsági miniszter szintén bírálta a hadsereg tervezett lépését, bolondságnak és gonosznak nevezve azt, és az érintett döntéshozó elbocsátását követelte.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter is kritikával illette az intézkedést, mondván, hogy a segélyek segítenek a Hamász hatalmon tartásában, és azt kockáztatják, hogy semmibe vész az, amit eddig elértek. Úgy véli, hogy a hadsereg döntése, amely egybeesett azzal a nappal, amikor Izrael tizenegy katonáját temette el, azt mutatja, hogy a vezetés túl nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi közvéleményre.

A kormány és a hadsereg közötti nézeteltérések nem újkeletűek; a konfliktusok a háború kilencedik hónapjában is folytatódnak. Benny Gantz, a volt centrista tábornok és kormánytag, nemrégiben hagyta ott a kabinetet, mert úgy vélte, hogy Netanjahu nem rendelkezik hatékony stratégiával Gázával kapcsolatban. A megosztottság a parlamentben is megmutatkozott, amikor az ultraortodox zsidók besorozásáról szóló törvényről szavaztak, és Yoav Gallant védelmi miniszter ellenszavazatot adott le, ellentmondva ezzel saját pártja utasításának.

Több mint nyolc hónappal ezelőtt kezdődtek meg az összecsapások október 7-én Hamász harcosainak támadása után. Azóta több mint 1200 izraeli és külföldi halt meg Izraelben és több mint 37 000 palesztin vesztette életét Gázában. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az izraeliek ugyan támogatják Netanjahu célját - Hamász elpusztítását -, de széles körű tiltakozások is érték a miniszterelnököt, és sokan nem értik, miért nem tesznek komolyabb lépéseket a Gázában foglyul ejtett mintegy 120 túsz kiszabadításáért.

Az izraeli hadsereg megbeszéléseket folytat az ügyben az ENSZ-szel és nemzetközi szervezetekkel. Az IDF egy bejegyzésében ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a Gázai övezet déli részén, Rafahban nincs tűzszünet, és ott folytatódnak a harcok, ahol szombaton nyolc katonát öltek meg. Izrael folyamatos nyomás alatt áll nemzetközi szervezetek és most már saját szövetségesei, köztük az Egyesült Államok részéről is, hogy tegyen valamit az egyre súlyosbodó gázai humanitárius válság ellen. Gáza északi részéről először az izraeli hadsereg figyelmeztetésének megfelelően több mint 1-1,5 millió ember menekült el a délen fekvő Rafahba és közelébe, az izraeli offenzíva azonban Rafahot is elérte.

Azt, hogy a kormány elhúzódó háborúra számít, jól jelzi, hogy a kabinet vasárnap közölte, augusztus 15-ig meghosszabbítja a dél-izraeli határvárosokból evakuált lakosok lakhatási ellátásának finanszírozását.