Czomba Sándor: Egyre szűkülő bázisból kell megtalálni a munkába helyezhetőket

Óriási erőfeszítésekbe és jelentős pénzügyi ráfordításokba kerül az inaktív állampolgárok munkaerőpiacra történő integrálása. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a belső erőforrások kimerülőben vannak, és egy uniós támogatású program keretében legalább 33 ezer embert szeretnének foglalkoztatásba állítani.

Magyarország jelenleg az Európai Unió első hét országa között van a foglalkoztatottság és a munkanélküliség tekintetében. A gazdasági és geopolitikai helyzetből adódóan azonban a foglalkoztatás terén nem várható gyors és látványos javulás. A munkanélküliség mértéke jelenleg 4-4,5 százalék körül stagnál, ami pozitív tendenciát mutat. A munkaerőhiány jelentős kihívást jelent a munkáltatók számára, és a munkaerőpiacra való beilleszkedés elősegítése érdekében komplex programokra van szükség.

A hazai munkaerőpiac bővítésének célja, hogy a gazdasági aktivitást növeljék, és minél több ember legyen munkára kész állapotban. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint körülbelül 300 ezer ember lehet még munkára képes az országhatáron belül, akik közül nagyjából 40 ezer ember rendelkezik megfelelő képzettséggel és nincs mobilitási problémájuk. További 50 ezer ember képzettségének hiányát átképzéssel kívánják pótolni, míg a legnagyobb csoportot, körülbelül 150 ezer embert, komolyabb problémák sújtják, és hosszabb távú segítségre szorulnak.

A munkaerő mobilitása nem maradt meg a korábbi szinteken, de a fiatalabb korosztály mobilisabb, és jelentős lakhatási támogatást kapnak, ha nagyobb távolságra vállalnak munkát. Az idősebbek viszont inkább helyben szeretnének elhelyezkedni, ami infrastrukturális fejlesztéseket tesz szükségessé.

A munkaerő átlagéletkora folyamatosan nő, és a társadalom idősödik, ami Európa-szerte jellemző tendencia. A 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége pozitív hatással van a munkavállalási hajlandóságra, de a demográfiai problémák miatt a fiatalok létszáma csökken.

A TOP Plusz program keretében több mint 70 milliárd forintból szeretnék bővíteni a munkaerőpiacot, az Európai Unió és a magyar költségvetés társfinanszírozásában. A program célja, hogy legalább 33 ezer embert vonjanak be a munkaerőpiacra, különös tekintettel az inaktívakra, a tartós munkanélküliekre, a gyes-ről, gyed-ről visszatérőkre és a hátrányos helyzetű álláskeresőkre. A támogatásokat országosan osztják szét, Budapest kivételével, és a legnagyobb támogatásokat néhány keleti és közép-magyarországi vármegye kapja.